Wijn

Pinot Blanc Eva Liebe, Alsace

Deze week een betaalbare Pinot Blanc uit de Elzas in het zonnetje, bij mijn Volkskrant Weekendmenu, bestaande uit een lasagnette van Hollandse asperges met doperwtjessaus, gamba’s met een kamille-beurre blanc en Sylvia Wittemans rabarberfool toe.

Waarom
Groente vraagt om witte wijn. Asperges zijn sappig en nogal ‘strak’ van smaak, maar de doperwtjes, de room en de pasta buigen dat om naar iets ronds, met zelfs wat zoets. We hebben dus een gulle, vriendelijke wijn nodig, liefst met wat molligs. En daarvoor zijn we in de Alsace aan het juiste adres.

Smaak
Geen pretentieuze wijn dit keer – Elzassers zijn dan al gauw behoorlijk prijzig – maar een giechelend frisse pinot blanc van het handelshuis Cellier du Muhlbach, die op de markt komt als Eva Liebe. De geur is bescheiden, met bloemetjes en wat perzik, maar dan die smaak! Sap, sap, sap, door een uiterst gelukkig samenspel van de verschillende zuren die in wijn voorkomen. Met dat gewenste molligheidje, ook al is het piepklein. Een linke doordrinker, die Eva. Frans, de Alsace is Frans, maar deze wijn is von Kopf bis Fuß auf Liebe eingestellt.

Verkrijgbaar
Slijters, circa 6,95 euro.

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.