Wijn

Fruitige Pinot Grigio uit Roemenië – echt Hema!

Eerlijk gezegd ontging het me eerst even. ‘Pinot Grigio’ stond er op de fles. En ‘Dreambird’, met een fleurig haantje eronder. Pas nadat ik smakkend had vastgesteld dat hij innemend was, woorden opschreef als ‘bloemig’, ‘appel’ en ‘citrus’ en de fles ’s avonds weer bij het eten inschonk, zag ik dat hij uit Roemenië kwam. Roemenië, en niet Noord-Italië, iets wat je wel zou verwachten met die naam.

Pinot grigio of pinot gris, het is dezelfde druif, maar jongens, wat doen ze er verschillende dingen mee. De Pinot Gris uit de Franse Elzas is een mollige, naar gele appel ruikende wijn die ter plaatse bij foie gras op tafel komt (nee, daar gaat het hier nu even niet over). Door zijn zoetje past hij zeer goed bij Aziatische pittig-zoete gerechten. In Italië maken ze er echter een veel frissere, drogere wijn van. Aangezien de stijl van deze Dreambird veel meer daarop lijkt, hebben ze terecht de Italiaanse naam van de druif gehanteerd. Het is een blije wijn, gemaakt door een Spaanse en een Australiër op het bedrijf Cramele Recas, in het westen van Transylvanië. Goed bij lichtvoetige gerechten. En goedkoop!

 

Dreambird Pinot Grigio 2010, bij Hema € 3,50.

Mijn boeken De grote Kleyn, Luilekkerland en Italië – mijn verhalen en recepten zijn ideale cadeaus voor het voorjaar, om nog maar te zwijgen van Charlottes vers verschenen boek Trek, eten onderweg – toen en nu! En bij ons kun je ze gesigneerd krijgen. Klik hier om ze te bestellen.

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

6 reacties op “Fruitige Pinot Grigio uit Roemenië – echt Hema!

  1. Geprobeerd, lekker! Maar helaas bij de Soester HEMA nu al uitverkocht terwijl ik een voorraadje wilde kopen en op de site van de HEMA niet (meer?) te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.