Wijn

Fruitige Pinot Grigio uit Roemenië – echt Hema!

Eerlijk gezegd ontging het me eerst even. ‘Pinot Grigio’ stond er op de fles. En ‘Dreambird’, met een fleurig haantje eronder. Pas nadat ik smakkend had vastgesteld dat hij innemend was, woorden opschreef als ‘bloemig’, ‘appel’ en ‘citrus’ en de fles ’s avonds weer bij het eten inschonk, zag ik dat hij uit Roemenië kwam. Roemenië, en niet Noord-Italië, iets wat je wel zou verwachten met die naam.

Pinot grigio of pinot gris, het is dezelfde druif, maar jongens, wat doen ze er verschillende dingen mee. De Pinot Gris uit de Franse Elzas is een mollige, naar gele appel ruikende wijn die ter plaatse bij foie gras op tafel komt (nee, daar gaat het hier nu even niet over). Door zijn zoetje past hij zeer goed bij Aziatische pittig-zoete gerechten. In Italië maken ze er echter een veel frissere, drogere wijn van. Aangezien de stijl van deze Dreambird veel meer daarop lijkt, hebben ze terecht de Italiaanse naam van de druif gehanteerd. Het is een blije wijn, gemaakt door een Spaanse en een Australiër op het bedrijf Cramele Recas, in het westen van Transylvanië. Goed bij lichtvoetige gerechten. En goedkoop!

 

Dreambird Pinot Grigio 2010, bij Hema € 3,50.

De cursus culinair schrijven en wijnschrijven van dit voorjaar is volgeboekt, maar op 7 oktober start een nieuwe! Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

Hét cadeau voor 2019: Luilekkerland – 400 jaar koken in Nederland bestellen? Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin! En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn – culinair compendium erbij. 

6 reacties op “Fruitige Pinot Grigio uit Roemenië – echt Hema!

  1. Geprobeerd, lekker! Maar helaas bij de Soester HEMA nu al uitverkocht terwijl ik een voorraadje wilde kopen en op de site van de HEMA niet (meer?) te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.