Nagerechten | Volkskeuken recepten

Recept pralinécrème

Vijf kilo weegt het. Echt. Ik overwoog nog even om de brievenweegschaal te gebruiken, maar nam toen dat ding uit de badkamer waar ik zelf op ga staan, soms. Vijf kilogram kookboek, met als titel ‘Cuisine, 1000 klassiekers uit de Franse keuken’, van Françoise Bernard. Ermee op je schoot zitten kan niet, je salontafeltje moet sterke poten hebben en in bed lezen, reuze populair bij kookliefhebbers, is waanzin. Dik is in, bij kookboeken dan, ook al zijn ze nauwelijks nog te hanteren.

Zoals bij andere kloeke vertaalde werken van de afgelopen tijd, 1080 recepten (Spaans) en de Zilveren Lepel (Italiaans) gaat het hier om een basiskookboek geschreven voor het (Franse) thuispubliek. De 1000 recepten hier zijn dan ook helemaal niet allemaal Frans of klassiek. Paella staat erin, moussaka, gazpacho, risotto, tientallen pastagerechten, pekingeend en nog veel meer. Pas dan op, want Franse risotto bijvoorbeeld blijkt heel iets anders dan wat de Italianen eronder verstaan.

Jammer is dat elk recept maar één titel heeft, meestal in het Nederlands, soms in het Frans. De daube provençale moet nu als Provençaalse stoofpot door het leven, de baeckeoffe als Elzasser stoofpot. De recepten zijn niet altijd geschikt voor beginnende kokers, maar zijn wel correct. Minder enthousiast ben ik over de indeling en de vertaling. Op pagina 210 komt het recept voor omelet forestière, twee pagina’s het basisrecept voor omelet. Varkensvlees duikt op tussen het lamsvlees, bij ‘karbonades’ is niet duidelijk van wat voor dier dat moet zijn. En bij streekspecialiteiten gaat het echt mis: als hoofdingrediënt van stoofkarbonaden staat ‘1 kg stoofkarbonade’. Moet je maar net even weten dat dat rundvlees is, in Noord-Frankrijk (en Vlaanderen). En calvados is zeker geen ‘calvadoslikeur’.

Zoals vaak bij dit soort boeken is het het meest geschikt voor iemand die al helemaal thuis is in de Franse keuken. Zoals u, toch? Tijd voor een recept uit het boek: pralinécrème.

Breng de melk met het zout en de vanillesuiker aan de kook. Klopt de dooiers glad met de kristalsuiker tot het wit is. Giet er al roerende de melk bij. Doe terug in de pan en verhit op laag vuur. Roer constant met een houten lepel, tot het mengsel bindt. Draai het vuur meteen uit. Roer de praliné door de vla en laat verder afkoelen. Verdeel over glazen of coupes en eet met koekjes.

Pralinécrème

Voor 4 personen:

100 gram pralinékorrels (kant-en-klaar, bij de bakproducten)

1/2 liter melk

1 zakje vanillesuiker

5 eidooiers

80 gram suiker

2 snufjes zout

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.