HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept Provençaalse tomatentaart

Wie verzint zoiets? Vorige week zuchtte ik nog over het meeslepen van Hollandse eetwaren over de grens. En vanochtend stond ik oog in oog met een riant schap vaderlandse producten bij de Intermarché in Crest, Zuid-Frankrijk. Calvé pindakaas, De Ruijter hagelslag, Goudkuipje smeerkaas, alle A-merken stonden vooraan.

Eindelijk eens geen Euroshoppers en AH-Huismerk om mee te concurreren; er is hier in de buurt vast een vakantiekolonie voor managers van voedingsconcerns. Na het vlag veroveren en het corvee mogen ze met hun zakgeld naar het dorp. Dat schap is de verrassing.

Ik vermoed dat de Fransen niet te grootste afnemers zijn van gestampte muisjes. Wie moet ze vertellen waar ze toe dienen, deze petits souris écrasés? Ce coup de grêle, ce fromage de cacahuètes?

En er was meer. Roosvicee en appelmoes en drop. Oui, madame, c’est drop. ‘Droppe’! Eeeeh, ben allez, c’est typiquement hollandais…

Ondertussen eten wij ijzerenheinig Frans. Raviolis aux cèpes, morgen merguez met couscous, de dag erna misschien paella aux fruits de mer. De Franse keuken is zo rijk, daar eet je je niet snel doorheen in een paar vakantieweken!

Nu eerst iets Provençaals. Een tomatentaart, intens van zoetzuur eetgeluk, fraai gepunctueerd door olijven. Koop goede, paarsbruine uit Nyons of Nice, of van die mooi zwartglanzende vette met rimpels. Kom niet in de verleiding om gewone tomaten te gebruiken. De juiste voor dit recept zijn kerstomaatjes, of anders smaaktomaten zoals Tasty Tom, Red Pearl of Roma Pearl.

Doe de bloem met de olie, de eidooier en het zout in een kom en meng er 10 à 15 cl water door. Kneed tot je een stevig maar soepel deeg hebt. Vet een lekker grote taartvorm in met nog wat olie. Rol het deeg uit en bekleed er de vorm mee. Of druk de bal uit met je vingers.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de tomaatjes doormidden en verdeel ze over het deeg, goed dicht tegen elkaar. Bestrooi met zout en oregano en verdeel er de olijven over. Bak de taart een half uur en eet lauw of koud. Tijdens het afkoelen is een glas pastis een goed Provençaals idee, maar de taart is het beste af met koude, droge rosé.

Provençaalse tomatentaart voor 4:

deeg:

200 gram bloem

3 eetlepels olijfolie

1 eidooier

2 afgestreken theelepels zout

vulling:

750 gram kerstomaatjes

stuk of 15 olijven

oregano

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Eén reactie op “Recept Provençaalse tomatentaart

  1. Ooit scheurde ik, tomatenliefhebber, dit recept uit de krant. Onlangs gemaakt, beetje eigenwijs anders gedaan. Heel lekker en een succes bij borrel en picknick. Ik ben zo vrij geweest om er een geïllustreerd recept van te maken op mijn bescheiden blog (wel inspiratiebron vermeld) http://ikookgewoon.blogspot.nl/2015/09/tomatentaa

    Dank voor de inspiratie ik ben geen receptenkoker maar receptenkijker. En dan lekker zelf doen.
    Hartelijke groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.