Wijn

Puike Pinot Gris uit Duitsland

 

Tanden op het etiket. Blote, bijterige tanden omlijst door lippen. Hoe verzint een wijnboer zoiets? Jürgen Hofmann erzählt: ‘Veel Grauburgunders zijn plat, vermoeid. Deze is tegelijk fris en stevig, een beetje gespierd. Hij heeft een goede ‘beet’.”

Inderdaad. Goede Duitse wijnen verbazen mij telkens weer door hun spel van zinderende zuren, die schoon blazende rinse variatie die je nergens anders vindt en die iets aan de wijn geven wat ik het best kan aanduiden als ‘diepte’. De beste voorbeelden komen van de rieslingdruif, maar deze Grauer Burgunder 2012 van Weingut Hofmann uit Rheinhessen blaast een virtuoos partijtje mee.

De grauburgunder is de pinot gris van de Fransen en staat als pinot grigio ook in Noord-Italië aangeplant. Daarmee wordt meteen duidelijk dat een druivenras niet synoniem is met een stijl, want waar de Veneto er vooral droge, aardige maar soms ook nogal matige witte wijnen van maakt, houdt Frankrijk – Alsace – het op mollige, rijkere wijn met soms flink wat restzoet. Jürgen Hofman kiest een elegante middenweg. Ja, er is een spoortje zoet, maar zo klein dat de meeste drinkers het niet zal opvallen. Daarmee is het een prachtige wijn bij vis met roomsaus of zaken met een exotische toets, specerijen of wat fruit.

 

Hofmann Grauer Burgunder 2012, Rheinhessen, € 8,50

www.winterbergwijnen.nl

 

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.