Nagerechten | Volkskeuken recepten

Recept aardbeien met zoete rijst

Naast elkaar stonden ze, bij mijn groenteman: aardbeien 3,95 en 4,95. Eventjes dacht ik nog dat het een vergissing was, maar nee, daar pronkten de twee variëteiten van het voorseizoen naast mekander, de Elsanta en de Lambada. Nou, dan weet ik het wel. 4,95 neertellen en de Lambada’s meenemen.

Chic, om keuze te hebben. Meestal hebben we die niet. Maar zelfs als hij er wel is, wordt net als bij mijn groenteman het ras zelden of nooit vermeld. De Nederlandse detailhandel loopt nog decennia achter bij de politiek. Waar we voor onze energie en telefoonabonnement zelf moet kiezen, besluiten de winkels voor ons wat het beste is. Of liever gezegd: wat voor hun het beste is. Keiharde aardbeien uit Spanje, hard omdat ze onrijp geplukt worden teneinde het transport te doorstaan. Elsanta’s uit Brabant omdat die minder kwetsbaar zijn dan Lambada’s en per hectare een hogere opbrengst geven.

Niet dat Elsanta’s niet lekker zijn. Maar Lambada’s zijn lekkerder. En waarom zijn er bij ons geen Korona’s, geen Mara des Bois, geen Polka’s te koop? Ze bestaan, ze worden geteeld, ze kunt ze zelfs krijgen als je bereid bent naar Jan Robben in Oirschot te rijden (kijk op www.aardbeien.net).

Bij tomaten is er tegenwoordig keus. Wie geen geld wil betalen of wie smaak niks interesseert, grijpt om het even wat voor rode bollekes uit de aanbieding. Quasi bewuste kopers nemen trostomaten – de steeltjes ruiken lekker, maar de tomaten zijn nog niks – en hijgerige smaakfanaten zoals ik blieven slechts Tasty Toms, Red Pearls en andere glittervarianten. Want die smaken echt.

Nou de aardbeien nog.

Een makkelijk recept dat goede aardbeien alle eer geeft, doordat het eigenlijk naast de vruchten wordt geserveerd: zoete rijst. Breng de melk aan de kook en strooi er de rijst in. Laat afgedekt op laag vuur en een verdeelplaatje gaar worden in 45 minuten. Meng er na een half uur de poeder- en 1 zakje vanillesuiker door. Laat daarna afkoelen en zet een poos in de koelkast.

Was als je dat nodig vindt de aardbeien, verwijder pas daarna het kroontje en snijd ze in de lengte doormidden. Meng met vanillesuiker en serveer met de rijst. Erbij: koude Moscato d’Asti natuurlijk.

Aardbeien met zoete rijst

Voor 4 personen:

7 dl volle melk

100 gram dessert- of risottorijst

2 zakjes vanillesuiker

75 gram poedersuiker

500 gram aardbeien

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.