NagerechtenVolkskeuken recepten

Recept appeltaart

Het is een onderdeel van de vaderlandse culinaire canon: de appeltaart. In mijn jeugd waren er zelfgebakken appeltaarten – die kreeg ik nooit aangezien mijn moeder, mijn familie en de hele kennissenkring elke ambachtelijke handeling in de keuken door het gootsteenputje hadden gespoeld – en de commerciële.

Die at je op terrassen. Treurig spul was dat. De banketbakker verkocht dan nog de appelcarré, met bovenop lintjes deeg die met gelei of abrikozenjam aan het glanzen waren gebracht. Klatergoud was het, nepglans, huichelglim die suggereerde dat je iets fijns kocht. Maar alle commerciële appeltaarten leden aan vocht. Nat, plakkerig deeg zat naast en om vermoeide stukjes appel, waar altijd weer flinters klokhuis in waren blijven zitten, harde dingetjes die je plotseling tussen tong en verhemelte tegenkwam. Reden om nooit appeltaart te willen.

En blijkbaar ook reden om nooit appeltaart te bakken. In mijn ganse leven zag ik kans dat kunstje te vermijden. Dertig jaren gleden appeltaartloos voorbij, in weldadige culinaire harmonie en gastronomische tevredenheid. Tot mijn opgroeiende dochter haar bestellingen begon te plaatsen. En zo kwam het dat wij afgelopen zondag appeltaart bakten. Een glorieuze appeltaart. Een lauwe, sublieme appeltaart met friszure vulling, helemaal gaar deeg, ietsje bros (ongaar deeg lijkt het kenmerk te zijn van het merendeel van de zelfgebakken appeltaarten). Het was niet eens moeilijk!

Verwarm de gasoven voor op 175 graden (heteluchtovens 160). Scheid het ei. Doe de bloem, basterdsuiker, boter, het zout en het eiwit in een keukenmachine en draai tot deeg. Houd een kluitje van zo’n 200 gram achter en bekleed met de rest een springvorm van 24 cm. Maak de randen lekker hoog. Zet de vorm en het kluitje in de koelkast. Schil de appels, verwijder zorgvuldig de klokhuizen en snijd de appels in kleine stukjes. Meng met de kristalsuiker en als je wilt een vleug kaneel. Haal de vorm weer uit de koelkast en vul het deeg met de appel. Druk een beetje aan. Fabriek van het kluitje repen en vorm er een ruitjespatroon mee op de bovenkant van de taart. Roer de eidooier los met 2 eetlepels water en kwast er alle zichtbare delen van het deeg mee in. Bak de taart 1 uur.

Appeltaart

8 punten:

300 gram bloem

100 gram basterdsuiker

200 gram koude boter, in 8 blokjes

mespunt zout

1 ei

1 kg goudrenetten

75 gram kristalsuiker

kaneel

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.