Volkskeuken receptenVoorgerechten

Recept asperges met walnootvinaigrette

Tegen het jaar 1000 werden de christenen in Europa behoorlijk nerveus. Nu toch zou de Apocalyps komen, het einde der tijden! Maar nee. Paus Silvester II en zijn kudde konden opgelucht adem halen. Dit is mijn duizendste Volkskeuken en ik ben benieuwd of het allemaal net zo rustig voorbij gaat. Elders op deze site een fors artikel met mijn oogst aan tips en aanbevelingen na 30 jaar culinair trouwe dienst; hier gaan we als vanouds iets lekkers maken, kalm en rustig en overwogen. Winnaar van de gastrolotto in mijn hoofd zijn de asperges geworden die ik onlangs serveerde. De sappige zonreikertjes buitelen door de Volkskeuken, ik weet het; u hebt ze al op allerlei manieren voorbij zien komen, tot in de pasta toe. Maar ze waren zo gelukt en dat wil ik delen.

De eerste asperges van het seizoen die ik maak zijn immer klassiek. Met boter en ei of een saus die daarvan is gemaakt, zoals hollandaise. Daarna begint het te kriebelen. Ik wil wat anders, erger, ik wil er wat minder van. Mijn maal doen met asperges blijkt dan te veel van het goede. Vandaar ze promoveren tot voorgerecht. Per persoon twee dikke bleek helemaal perfect. (Er schijnen nog steeds mensen te zijn die denken dat dunne asperges lekkerder zijn. Mooi. Houden zo!)

 

Asperges met walnootvinaigrette

Voorgerecht voor 4 personen

 

8 dikke witte asperges

1/2 theelepel suiker

60 g gepelde walnoten

2 eetlepels sherry- of wijnazijn

6 eetlepels noten- of olijfolie

 

Schil zonodig de asperges – instructies vind je overal op het internet. Doe in koud water met genoeg zout (10 g per liter) en een ippetippie suiker. We maken ze flink op smaak want we eten ze koud. Breng aan de kook, laat 8 minuten heel zachtjes koken, draai het vuur uit en laat afgedekt nog 7 minuten staan. Dan zijn ze net een fractie steviger dan anders en dat is de bedoeling. Til uit het kookvocht en laat afkoelen op een doek, zodat ze goed uitlekken. Mocht je ze daarna tot het serveren willen bewaren, dek ze dan af om uitdrogen te voorkomen.

Draai de walnoten tot kruim met het messenbakje van de staafmixer. Maak er met de azijn en olie een vinaigrette van. Voeg zoveel aspergekookvocht toe als nodig om er een liquide saus van te maken en breng op smaak met zout.

Serveer de asperges met wat saus. Ik gaf er nog een krul Parmaham bij.

 

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.