Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept aubergine en bloemkool uit de oven

 

In Zuid-Frankrijk, om de hoek van Cordes-sur-Ciel, was het zondag 35 graden, en maandag 21. Mies en druil en treur regeerden de dag, en dat nadat wij de avond ervoor in de pauze van een afgrijselijke openluchtuitvoering van Puccini’s Bohème waren afgedropen, waarna we op de camping de deconfiture van de Fransen bij het ultieme Europese potje voetbal meemaakten.

Verder gaat alles goed.

Mijn participerend antropologisch-culinaire veldonderzoek houdt nimmer op. Tussentijds kan ik rapporteren dat de plattelanderige Fransen nog altijd vasthouden aan Veel. Veel Eiwitten vooral, liefst van uiterst dierlijke oorsprong. Onooglijke eettentjes serveren trots entrecotes van 400 gram, knotsen van gekonfijte eendenbouten tronen op bergen gebakken aardappelen met knoflook en peterselie en salades kreunen onder het gewicht van de ingemaakte eendenmaagjes en gebakken spekblokken. Dit is eendenland, daar waar een intense maïscultuur de basis vormt van de vervettelevermesterij. Getuige de portionering ziet men toeristen aan voor eenden en ganzen. Mijn tere gestel kan dat allemaal niet aan, dus eten wij buiten de deur ongemeen veel sla. Morgen gaan we in Albi wel een Vietnamees opzoeken die nog wel weet dat in eten ook groenten kunnen worden verwerkt. En ik droom van een recept van enkele weken geleden, toen ik nog een oven ter beschikking had.

 

 

 

Aubergine en bloemkool uit de oven

Hoofdgerecht voor 2 à 3 personen

 

2 aubergines

1 flinke bloemkool

6 eetlepels olijfolie

12 kerstomaatjes, gehalveerd

200 ml Griekse yoghurt

1/2 teen knoflook uit de knijper

extra goede olie: zoveel als nodig

 

 

Snijd de aubergine in blokken van circa 3 bij 4 cm. Verdeel de bloemkool in vergelijkbaar kleine roosjes. Geef de stronkjes aan die roosjes een inkepinkje in de lengte als ze dik overkomen; dat helpt de garing. Meng de groenten grondig met 6 eetlepels olijfolie en 2 à 3 afgestreken theelepels zout. Spreid ze uit op een ovenplateau, zet dat in de oven en schakel die in op 180 graden. Bak 30 à 40 minuten. Schep tussentijds een keer om en houd de zaak in de gaten; bruinen is goed maar er zijn grenzen.

Voeg 5 minuten voor het eind de tomaatjes toe.

Meng de yoghurt met de knoflook en een beetje zout. Serveer de groenten warm of op kamertemperatuur of zelfs koud. In de laatste geval zul je extra zout moeten toevoegen; koud smaakt eten flauwer. Sliert op het laatst nog een fraai straaltje zeer goede olijfolie extra vergine of misschien sesamolie over het gerecht. Eet met goed brood.

 

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Recept aubergine en bloemkool uit de oven

 1. Bonjour Onno.

  Je hebt hélemaal gelijk. Hier wordt, proportioneel gezien, inderdaad voor reuzen geserveerd.
  Wij hebben een chambres , table d'hôtes in Cordes-sur-Ciel. Regelmatig vragen onze gasten cassoulet wat wij weigeren aangezien het een wintermaaltijd is. Wij hebben voor hun andere adressen waar het wel bereid wordt.
  Vanwege de redenen die jij aangaf reserveren steeds vaker mensen die hier permanent in de omgeving wonen table d'hôtes bij ons.
  Bovenstaand gerecht ziet er goed uit.
  Salut, Christianne. http://www.lamaisonaupuits.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.