HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept biefstuk met kersen en dragon

 

Is tong Picasso dood? Ja! Nou en of! Misschien kunnen we wel stellen dat hij nooit bestaan heeft. Gewoon ontkennen. De geschiedenis met terugwerkende kracht aanpassen, ooit iets exclusief voor dictatoriale regimes, begint er bij ons immers ook steeds meer in te raken. Een blik fruitcocktail (bestaan ze nog?) over een gebakken zeetong kiepen is misdadig en kwam in ons beschaafde land (zijn we dat?) dus niet voor.

En toen kwam ik. De op de markt gekochte kersen waren groot en dik en sappig. Waarop ik me afvroeg of ik daar niet iets smakelijks mee kon maken bij vlees. Vis leek me te schofterig, zo’n arm beest een tweede keer vermoorden met dat zoete fruit, maar een biefstukje mocht dat wel hebben. Nu wilde het geval dat ik net wat producten opgestuurd had gekregen van arabfoodlovers.nl, een nieuwe onlinesupermarkt voor iedereen die geen Marokkaanse of Turkse winkel om de hoek heeft. Daarbij zat behalve vurige harissa ook de weelderige granaatappelmelasse bij van Nadia & Merijns Souq, heel wat anders dan het zure dunne spul dat die hoekwinkel doorgaans verkoopt. En zo begon zich iets af te tekenen. Kersen alleen te zoet, check, dus paprika erbij, check, harissa voor pittigheid, een piepklein zetje rauwe knoflook voor het Libanese effect, en dan verse dragon voor een hint van zoete anijs.

 

 

 

Biefstuk met kersen, paprika en dragon

Voor 4 personen

 

150 g kersen

1 rode paprika, in kleine reepjes

3 eetlepels olijfolie

4 eetlepels medium sherry

2 eetlepels granaatappelmelasse

harissa (Algerijns/Tunesische ‘sambal’) naar smaak

1/4 teen knoflook uit de knijper

4 biefstukken

de fijngehakte blaadjes van 2 à 3 takken dragon

 

 

Ontpit de kersen en snijd ze in stukken. Dat gaat overigens gelijk op, hoe wil je anders de pitten eruit krijgen. Doe de olijfolie in een braadpannetje en smoor er de paprika in tot hij zacht is, in ongeveer 8 minuten, onder een deksel. Doe er de drank bij en laat 5 minuten op laag vuur sudderen. Voeg dan de granaatappelmelasse en kersen toe en breng op smaak met zout en flink harissa. Doe er de knoflook bij en draai het vuur uit.

Zout de biefstukken en bak ze in half olie, half boter zoals je wilt. Haal uit de pan en doe het kersenmengsel ervoor in de plaats. Meng met het bakvet en warm kort door. Voeg de dragon toe en serveer met de biefstukken. Ik at er gebakken aardappels bij.

Dit recept werkt ook uitstekend met eendenborst, maar die had ik nu eens niet.

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

2 reacties op “Recept biefstuk met kersen en dragon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.