HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept biefstuk met knoflook-roomsaus

 

Vreetpartijen, onbetamelijk zuipen, orgiën; wie aan Romeins eten denkt komt dikwijls daarop uit. Dat is een volkomen verkeerd beeld, maar wel een heel begrijpelijk, omdat het terug te voeren is op een stuk uit het boek Satirica van Petronius, over het diner van een omhooggevallen nouveau riche, Trimalchio. Dat werd geschreven in de 1e eeuw, ten tijde van keizer Nero, en beschrijft een liederlijke partij met veel slap geouwehoer van de gasten, plat vermaak en geschrans.

Ik had het diner gezien als scène van de film Satiricon van Fellini, maar nooit de tekst gelezen. Ter gelegenheid van de Romeinenweek (ik ben net te laat: 29 april-7 mei) is het verhaal in de vertaling van Vincent Hunnink als apart boekje verschenen bij uitgeverij Atheneum (€ 9,99). Vanaf de cover kijken twee acteurs uit de Fellinifilm, waaronder Trimalchio zelf, ons aan.

‘Want toen er, naar wij dachten, een vetgemeste gans op tafel werd gezet met visjes en allerlei soorten vogeltjes eromheen, zei Trimalchio: “Vrienden, al wat jullie hier zien opgediend is gemaakt van één soort materiaal. (…) dit alles heeft mijn kok gemaakt van varkensvlees. De man is absoluut on-be-taal-baar! Als je wil maakt hij van een vis een zeugbaarmoeder, een duif van een stuk spek, een tortel van een ham of een kippetje van een schenkel”’.

Zo zie je maar, het door de kok epateren van eters door ze op het verkeerde culinaire been te zetten is zo oud als een straat in Rome. In plaats van zeugbaarmoeder hier vandaag biefstuk met een saus van geurige knoflook en room.

 

 

 

Biefstuk met knoflook-roomsaus

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

4 kogelbiefstukjes

4-6 tenen knoflook, fijngehakt

4 eetlepels olijfolie

250 ml slagroom

25 g roomboter

50 ml witte wijn

 

 

Zout de biefstukken en buiten de koelkast liggen. Bak de knoflook zachtjes in 2 lepels olie tot hij goudbruin wordt, voorbij goudgeel, maar niet donkerbruin natuurlijk; dan zou hij bitter worden. Voeg de room toe en laat bruisen tot sausdikte. Draai het vuur uit.

Verhit de boter met 2 lepels olie en wacht tot de boter niet meer spettert. Bak de biefstuk zoals je wilt. Haal hem uit de pan en laat een minuut of 3 rusten onder aluminiumfolie. Blus ondertussen het bakvet met de wijn. Laat bruisen en goeddeels verdampen en voeg dan de roomsaus erbij. Roer glad en serveer met de biefstuk. Ik at het met tuinbonen met rode ui, overgoten met sesamolie.

 

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.