HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept bonenpotje met kool en rozemarijn – Volkskeuken van 6 februari

Goed, ik heb peterselie in de tuin. Die doet het fantastisch, deze slappe winter. Net als de rozemarijn, de salie en de tijm. En het afgelopen zomerseizoen hadden we snijbiet, die zich breed ontvouwde in blaartrekkende kleuren paars, geel en groen en tot laat in september doorging met groeien, ook al oogstten we ons suf. Met tomaten heb ik slechtere ervaringen, maar dat kwam door een lamme zomer, in 2002 of zo. Pas eind augustus werd er eentje rood, en toen bleek dat een onvervalste Wasserbombe te zijn, waterig, flauw, klap in het gezicht.

Kortom, er groeit wel wat, maar ik ben niet een echte hobbytuinder. Toch zijn vers geoogste groente en fruit een verrukking. Ik denk daarom dat ik me maar eens opgeef voor een van de cursussen van Alma Huisken. Je moet ervoor naar Groningen, maar dat is het waard. Huisken is culinair schrijfster, verzorgde tot de aardverschuiving bij het Algemeen Dagblad een culinaire rubriek, en heeft juist wel groene vingers. Daarvan getuigen boeken als Groente en Groentje in de Moestuin. Nu organiseert ze workshops, met veel info, mini-blindproeverijtjes, wroeten in de aarde en de ultieme compostuitleg. Gelukkig is ze geen dogmatisch type, geen reli-vegetariër, maar iemand die altijd op zoek is naar lekker. Daarbij is ze uitgekomen op het persoonlijk uit de grond trekken van de ingrediënten. Van haar kunnen we nog wel wat leren. De uitleg, zo meldt ze, is ook geldig voor grootsteedse plantenbakken. En voor degenen die de barre tocht naar het Groningse land als een uitje opvatten: er zijn ook cursusdata waarbij het educatieve wordt gevolgd door weldadige lunches bij restaurants van naam; kamers op aanvraag.

Een lekker potje met kievitsbonen, groene kool en varkensvlees: bak de ui en de reepjes vlees in een scheutje olie een paar minuten, tot de rauwe kleur van het vlees verdwenen is. Voeg de kool en wat zout toe, schep om en sluit de pan. Draai het vuur laag. Laat een kwartiertje smoren, hussel tussentijds nog eens om.

Bak in een koekenpan de teen knoflook met de rozemarijn in een grote scheut olie tot de knoflook kleurt. Bak de bonen 5 minuten mee en voeg bij het koolmengsel. Breng op smaak met peper en meer olie.

Potje van kievitsbonen, kool en varkensvlees voor 4:

1 ui, in flinters

400 gram procureur (of anders hamlap), in reepjes

olijfolie

1/2 groene kool, in reepjes

1 teen knoflook, geplet

2 takken rozemarijn

1 400 ml-blik kievitsbonen (borlotti, bij de Turk of Marokkaan), of zwarte bonen, uitgelekt

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.