Nagerechten | Volkskeuken recepten

Recept bramendessert met hangop en balsamico

De bramen zijn rijp. In mijn tuin. Grote, dikke, zwarte bramen, die aan heel chique veredelde takken groeien, chique omdat ze geen doorns hebben, maar wel heel veel fraai geveerde blaadjes, diepgroen, hier en daar al verkleurend naar roestig geel. Ik pluk en ik pluk en kom erachter dat de zachtste bramen, degene die het makkelijkst loslaten omdat ze door en door rijp zijn, weinig smaak hebben. Ze zijn alleen maar zoet. De vruchten die een beetje steviger aanvoelen – ze zijn al net zo zwart – hebben nog zuur.

En eigenlijk is dat lekkerder. Te rijp is flauw. Pardon? Nee, ik weet wat u denkt. Niet doen, niet doortrekken die vergelijking. Ik ben geen braam en u ook niet.

Laten we een chique, doornloos bramentoetje maken. Een bramendessert. In een alleraardigst, zojuist verschenen boekje met Oudhollandse recepten voor toerist, allo- en autochtoon, getiteld Deliciously Dutch (van Marijke Sterk, uitgeverij Terra), zag ik weer eens hangop staan, en dat vormt een mooie basis.

Maak een schone theedoek nat, wring hem uit en bekleed er een vergiet mee, die je in een schaal zet. Giet yoghurt in de doek, lekkere yoghurt natuurlijk, niet iets van de grote hoop. Leg er een deksel op en zet de vergiet met de schaal in de koelkast. De volgende ochtend heb je hangop. Het is even kliederen om het uit de doek te schrapen, maar dat geeft meteen dat ambachtelijke gevoel. Oudhollands.

Nu de bramen. Week de gelatine in wat koud water. Breng 1,5 dl water aan de kook en los er de suiker in op. Draai het vuur uit, voeg de gelatine toe en roer goed tot hij is opgelost. Laat afkoelen tot je je vinger erin kunt houden. Schenk over de bramen in een kom en meng vreselijk voorzichtig. Zet een paar uur in de koelkast. Verwarm de appelstroop in een steelpannetje heel zachtjes tot hij zacht wordt. Meng er van het vuur af de aceto balsamico door. Laat afkoelen. Roer voor het serveren de balsamicostroop losjes door de hangop. De bedoeling is dat je duidelijk ziet dat het niet goed gemengd is.

Verdeel over vier schaaltjes of bordjes of coupes, en bekroon met de bramen

Bramendessert met hangop en balsamico

Voor 4 personen:

1 liter volle yoghurt

1 blaadje gelatine (1,7 gram)

1 dikke eetlepel suiker

250 gram bramen, of meer

2 dikke eetlepels appelstroop

2 eetlepels aceto balsamico

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.