Groentegerechten | Volkskeuken recepten

Recept Chinese auberginesalade

“De ontdekking van een nieuw gerecht is belangrijker voor de mensheid dan de ontdekking van een nieuwe ster.” Zo, die staat. Of stond, want de uitspraak is van gastronoom Jean Anthelme Brillat-Savarin en hij komt uit diens ‘Physiologie du goût’ uit 1825. Hij overigens had beter kunnen schrijven ‘voor een mens’, want het gaat om ieders eerste kennismaking met iets lekkers. Er zijn vast astronomen die na het toevoegen van een hemelse gasbol aan de grote catalogus een week lang gloeien van geluk, maar mondiaal gezien is de kans dat er flinke aantallen blij worden van iets lekker nieuws aanmerkelijk groter.

De frequentie van dat soort culigeluksmomenten neemt natuurlijk af naarmate je ouder wordt, stomweg omdat je al zoveel hebt meegemaakt, maar ik heb ze toch nog steeds. Zoals bij het vrotten in die Chinese auberginesalade in Lyon, waar ik eerder over berichtte. Een onooglijke, grijsbruine berg kledder waarop de bereider in een desperate poging tot decoratie een sliertje rode peper had bedacht – ik zal u de ter plaatse gemaakte kiek besparen; de thuisversie zag er beduidend aantrekkelijker uit. Maar die smaak! Glijerig glad glibberend zalig, zacht snottend met de zoetbittere toon van aubergine afgezet tegen knoflook en die pittige, weinig zure zwarte rijstazijn, en met de verleidelijke geur van olie van geroosterde sesam. Ja, daar moet je voor naar de toko. Doe dat nou.

 

Auberginesalade met zwarte azijn

Bijgerecht voor 4 personen

 

2 aubergines

4 eetlepels olie

3 eetlepels sesamolie

1 teen knoflook, ragfijn gehakt

1 dikke theelepel sambal manis

2 à 3 eetlepels Chinese chinkiang azijn

2 lente-uitjes, fijngesneden

 

Verwijder de steelaanzet van de aubergines. Snijd ze daarna in twee helften, gewoon middendoor, en daarna in de lengte in repen. Meng die in een grote ovenschaal met de olie en wat zout. Schenk er 75 ml water bij, dek af met aluminiumfolie, zet in de oven en schakel die in op 180 graden – voorverwarmen hoeft niet – en bak 45 minuten. Roer de sesamolie, knoflook, sambal en azijn door elkaar en meng met de (vooral witte) helft van de lente-ui en de aubergine als die uit de oven komt. Laat iets afkoelen. Eet hem nu of als hij helemaal koud is. Ook klieken uit de koelkast smaken geweldig, maar maak hem voor het serveren heftig op smaak af met zout, azijn en sesamolie. Je zult merken dat hij koud flink meer smaakmakers nodig heeft. Garneer met de resterende lente-ui.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Recept Chinese auberginesalade

  1. Dit gerecht al vele malen gemaakt en wij genieten iedere keer weer van de bijzondere smaken. Vandaag gecombineerd met makreel en wakame.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.