GroentegerechtenVolkskeuken recepten

Recept Chinese auberginesalade

 

“De ontdekking van een nieuw gerecht is belangrijker voor de mensheid dan de ontdekking van een nieuwe ster.” Zo, die staat. Of stond, want de uitspraak is van gastronoom Jean Anthelme Brillat-Savarin en hij komt uit diens ‘Physiologie du goût’ uit 1825. Hij overigens had beter kunnen schrijven ‘voor een mens’, want het gaat om ieders eerste kennismaking met iets lekkers. Er zijn vast astronomen die na het toevoegen van een hemelse gasbol aan de grote catalogus een week lang gloeien van geluk, maar mondiaal gezien is de kans dat er flinke aantallen blij worden van iets lekker nieuws aanmerkelijk groter.

De frequentie van dat soort culigeluksmomenten neemt natuurlijk af naarmate je ouder wordt, stomweg omdat je al zoveel hebt meegemaakt, maar ik heb ze toch nog steeds. Zoals bij het vrotten in die Chinese auberginesalade in Lyon, waar ik eerder over berichtte. Een onooglijke, grijsbruine berg kledder waarop de bereider in een desperate poging tot decoratie een sliertje rode peper had bedacht – ik zal u de ter plaatse gemaakte kiek besparen; de thuisversie zag er beduidend aantrekkelijker uit. Maar die smaak! Glijerig glad glibberend zalig, zacht snottend met de zoetbittere toon van aubergine afgezet tegen knoflook en die pittige, weinig zure zwarte rijstazijn, en met de verleidelijke geur van olie van geroosterde sesam. Ja, daar moet je voor naar de toko. Doe dat nou.

 

 

 

Auberginesalade met zwarte azijn

Bijgerecht voor 4 personen

 

2 aubergines

4 eetlepels olie

3 eetlepels sesamolie

1 teen knoflook, ragfijn gehakt

1 dikke theelepel sambal manis

4 eetlepels Chinese chinkiang azijn

2 lente-uitjes, fijngesneden

 

 

Verwijder de steelaanzet van de aubergines. Snijd ze daarna in twee helften, gewoon middendoor, en daarna in de lengte in repen. Meng die in een grote ovenschaal met de olie en wat zout. Dek af met aluminiumfolie, zet in de oven en schakel die in op 180 graden – voorverwarmen hoeft niet – en bak 45 minuten. Roer de sesamolie, knoflook, sambal en azijn door elkaar en meng met de (vooral witte) helft van de lente-ui en de aubergine als die uit de oven komt. Laat iets afkoelen. Eet hem nu of als hij helemaal koud is. Ook klieken uit de koelkast smaken geweldig, maar maak hem voor het serveren heftig op smaak af met zout, azijn en sesamolie. Je zult merken dat hij koud flink meer smaakmakers nodig heeft. Garneer met de resterende lente-ui.

 

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Eén reactie op “Recept Chinese auberginesalade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.