Uncategorized

Recept chocolademousse

 

“O, gelukkige chocolade, die, na de wereld te hebben doorkruist, door de glimlach van een vrouw heen de dood vindt in de smeltende kus van haar mond.”

Mooi! Dat schreef Jean-Anthelme Brillat-Savarin ergens in het begin van de 19e eeuw en ik zie het helemaal voor me, zo’n smeltende flik in een damesmond. De grap is echter dan eetbare chocolade pas in 1876 werd uitgevonden door de Zwitser Daniel Peter, en toen was Brillat-Savarin al vijftig jaar dood. Hij moet het dus over chocoladedrank hebben gehad. Jammer, want juist dat trage smelten van chocolade in de mond maakt het zo sensueel en staat volgens mij aan de basis van het chocolisme. Hoewel, er zijn ook andere verklaringen. Volgens de New Yorkse psychiaters Klein en Liebowitz zouden er in chocolade stoffen zitten die sommige depressieve mensen te kort komen. Harde bewijzen ervoor zijn vooralsnog echter uitgebleven. We weten dat chocolade wat cafeïne en wat theobromine bevat, maar te weinig om effect te sorteren.

Probleem voor mij: werken met chocolade, of, breder gezien, het maken van bonbons is een uiterst secuur werk. Uit de losse pols werken leidt tot rampen. De ingrediënten moeten bijvoorbeeld tot op de gram afgewogen worden en het ‘tempereren’, het dopen van de vulling in zijn nog vloeibare chocojas, veronderstelt dat de pure chocolade 32 graden is, niet meer en niet minder. Niks voor een janboerenfluitjestype als ik. Nee, ik ga gewoon voor de chocolademousse, die kan niet mislukken!

 

Chocolademousse

Voor 4 personen:

150 g bittere chocolade, in stukjes

30 gram roomboter

3 eieren (of 3 gepasteurizeerde dooiers en dito eiwitten)

2 eetlepels poedersuiker

 

Uit het boek valt geen kort receptje over te nemen; daarom eentje van mezelf, voor een simpele chocolademousse. Scheid de eieren. Doe de chocolade in een pannetje en zet dat in een grotere pan met kokend water (bain marie). Laat de chocolade smelten en roer er de boter door. Voeg er al kloppend een voor een de dooiers bij. Haal uit de bain marie. Klop met de mixer in een schone kom de eiwitten met een snufje zout goed stijf. Klop er dan de suiker door. Meng voorzichtig met een spatel de eiwitten met de chocolade. Roeren mag niet; er moet ‘gevouwen’ worden. Verdeel de massa over 4 bakjes en laat enkele uren opstijven in de koelkast.

 

Deze Volkskeuken werd eerder gepubliceerd, op 8 december 2004.

 

 

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.