Groentegerechten | Volkskeuken recepten

Recept chutney van rode biet

 

Ik ben niet van de jams. Dat is me veel te mierig; ik krekel gewoon van dag tot dag, denk pas ’s middags of hooguit ’s ochtends wat we ’s avonds gaan eten en huppel dan naar de winkels. Ik maak geen voorraden voor barre tijden; voor mij dus geen jammakerij. Daarbij komt dat dat geconfituur altijd om zoetigheid draait, en daar taal ik niet naar. Hoewel, nou ja, kijk, zoet is natuurlijk toch een smaak die meedoet. Aziatisch eten bijvoorbeeld bevat dikwijls suiker, omdat ze daar binnen elk gerecht en het geheel van gerechten een balans zoeken van smaken. Een uitstekende aanpak. Vandaar dat ze er geen echte toetjes kennen, geen laatste zoete gang, hooguit wat vers fruit. Chutney is dan ook een gerecht, geen broodsmeersel. Een gerecht dat samen met de andere op tafel een aangenaam palet maakt. Vandaar ook weer dat chutney niet alleen maar zoetzuur is, zoals jam, maar zoetzuurkruidigpittig, met misschien nog een bittertje erbij ook. Mooi!

Bij de antipakjesavondmatinee waar ik vorige week ook over berichtte, doopte ik een proeflepeltje in een pot opmerkelijke chutney, gemaakt door Lot Oostveen. Ze had nog een stel smaken, maar deze, van rode biet, overtrof alles. Prachtig spul, zeker ook voor bij wildbraad of patés, met de kerst. Met Lots instemming, en iets ingekort:

 

Rodebietenchutney

Voor bijna 1,5 liter

 

500 gram ongekookte rode bieten

350 gram friszure appels, geschild en in heel kleine blokjes

250 gram uien, fijngesnipperd

250 ml appelazijn

200 gram suiker

1 theelepel zout

2 sinaasappels

3 cm verse gember, geschild en fijngeraspt

2 theelepels venkelzaad, even gekneusd in de vijzel

1 theelepel garam masala (Indiaas specerijenmengsel)

mespuntje cayenne- of chilipeper (facultatief; mijn toevoeging)

 

 

Was genoeg potten en deksels om 1400 ml chutney in te doen in de afwasmachine.

Pak de bietjes in aluminiumfolie en bak ze in een uurtje gaar in de oven op 175 graden. Laat afkoelen tot lauw. Pel ze en snijd ze in kleine blokjes.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes. Boen de sinaasappels schoon, rasp de oranje schil (niet het wit) eraf en pers ze uit.

Doe azijn, suiker en venkelzaad in de pan, verwarm en roer tot de suiker is opgelost. Voeg dan sinaasappelrasp en sap, gember, uien, appel- en bietenblokjes toe en laat 45 minuten pruttelen. Voeg dan de garam masala (van mij mag er nog een snuif chilipeper bij) toe en kook al roerend tot de chutney niet meer van de achterkant van een lepel glijdt. Verdeel heet over de potten, draai de deksels goed aan en zet een half uur op hun kop. Nu komt het belangrijke, volgens Lot: laat minstens 2 weken rijpen voor de ware smaak. Koel een paar maanden houdbaar.

 

 

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

16 reacties op “Recept chutney van rode biet

    1. Ik zie je comment nu pas, excuus. Ik zou een gewone handappel nemen, jonagold of zo. Maar voor de echte vraag moet je naar Lot of twitter: onder haar naam in het stuk boven zit een link.

  1. Hallo Onno,

    Ik ben nu de chutney aan het maken, maar er staat in je recept niet wanneer en in welke vorm de verse gember erbij moet?
    Ik heb die nu maar in luciferdunne reepjes gesneden en erbij gedaan, maar wat is de oorspronkelijke bedoeling?
    Dank alvast voor je antwoord.

  2. Ik wilde nog even laten weten dat de chutney zalig was. Fris, aromatisch en met een tikje scherpte van de gember.
    Ik heb de chutney geserveerd bij mijn (gepekelde) kerstkalkoen.
    Een succesvolle combinatie!

  3. Echt toppie die bietenchutney,maar omdat ik geen boter lust,eet ik hem wel op brood.
    Dus dat moet je niet meer zeggen he.
    Liefs,Lenneke.

  4. Hoi Onno,

    Er staat in de recept 250 Gr uien fijngesneden! Alleen is mis in de bereiding de uien in welke fase en hoe heb jij gebruikt?
    Het lijk me lekkere recept ga ik ook eens maken.

    Alvast bedankt,

    1. Aha! Van gemalen zaken altijd minder nemen dan van niet-gemalen, omdat er minder lucht tussen zit. In geval van venkelzaad is de verhouding 1:2, schat ik zo.

Laat een antwoord achter aan Desiree Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.