Nagerechten | Volkskeuken recepten

Recept crème caramel

‘Het geheim van ons goede huwelijk, al zo lang? O, twee keer per week een intiem etentje. Restaurant, kaarslicht, lekkere wijn erbij. Zij gaat op woensdag, ik op vrijdag.’

Restaurants zijn een fenomeen dat het leven kleurt. Een luxe-fenomeen, dat alleen kan bestaan waar overvloed heerst. Tenminste, als je een restaurant ziet als een instelling waar je kunt zitten, bediend wordt en keus hebt uit verschillende dingen. En dan nog zijn er allerlei gradaties. Het woord restaurant was aanvankelijk voorbehouden aan eettempels waarvan de sterrenbedrijven de afstammelingen zijn. Pas in de latere 19e eeuw gingen simpele eethuizen zich ook zo noemen, tot het begrip uiteindelijk afbrokkelde tot het niveau van hamburgerbakkers.

De geschiedenis van het restaurant is onlosmakelijk verbonden met Frankrijk. Met Parijs, om precies te zijn. Daar vind je ook nog etablissementen die een museaal kijkje bieden, een soort snapshot uit de historie, zoals Chartier in de rue Faubourg-Montmartre. Het is een lokaal met veel glimmend koper, rumoer en tempo, obers in witte voorschoten en aardig eten van het ijzeren repertoire. Ik bestel er als dessert steevast een crème caramel. Die, bij al te hevige ontwenningsverschijnselen, ook thuis gemaakt kan worden.

 

Crème caramel

Toetje voor 8 personen

 

400 gram suiker

1 liter volle melk

1 vanillestokje (of een zakje vanillesuiker)

6 eieren

8 dessertschaaltjes

 

Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe 150 gram van de suiker met 5 eetlepels water in een pan en verhit. Niet roeren! Draai, zodra de kleur van de massa lichtbruin is, het vuur uit. Giet en verdeel de vloeibare karamel over de dessertschaaltjes. Breng de melk aan de kook met het gespleten vanillestokje. Laat zachtjes 5 minuten koken, schrap dan het binnenste van het stokje in de melk. Gooi het stokje weg. Klop de eieren met de resterende 250 gram suiker glad in een grote kom. Giet al kloppende met een garde de melk van het vuur af door de eieren. Giet in de schaaltjes. Zet die in een ovenslee in de oven en giet een laagje kokend water in de slee. Bak de crèmes circa 40 minuten in de oven. Hij ziet er misschien nog zacht uit, maar is gaar als een erin gestoken mes er droog uitkomt. Laat de crèmes afkoelen en bewaar in de koelkast. Stort ze desgewenst voor het serveren.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Recept crème caramel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.