HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept daurade met kleine groenten

Niet gedacht dat ik het ooit nog eens met u over de bloemetjes en de bijtjes zou hebben, maar nu is het dan toch zo. Met die bloemetjes is alles wel, maar met die bijen niet. Ze zijn zwak en ziek en misselijk. En ze gaan dood. Het is crisis in bijenland en dat is iets wat ons aangaat. Ja, ook ons, Volkskokertjes. Want zonder bijen en andere bestuivers geen groenten en fruit, geen culinair gefruts en gefröbel, geen vreugd en jolijt in de keuken, geen dankbare gezichtjes van bloedjes van kinderen. ‘Als er geen bijen zouden zijn, zou de mens nog maar vier jaar te leven hebben,’ is een beroemde zin die aan Albert Einstein toegeschreven wordt. Onterecht, maar dat maakt hem niet minder pregnant. Het is immers simpel: een zeer groot deel van al onze voedselplanten wordt bestoven door bijen. Stopt dat, dan stopt de teelt. Handmatig bestuiven is ondoenlijk.

Waarom het slecht gaat met de zoemende bestuivertjes is onderwerp van discussie tussen vorsers. Er zijn nieuwe belagers, zoals Aziatische hoornaars – joekels van wespen -, maar het gaat toch vooral om ziekten. Een aantal wetenschappers meent dat de weerstand van de beesten ondermijnd wordt door het gebruik van bepaalde bestrijdingsmiddelen in de landbouw, insecticiden waarvan ik u de naam zal besparen. In verschillende landen zijn die daarom al verboden; in Nederland niet. Daarom hebben ze een petitie opgesteld die we allemaal kunnen ondertekenen op stopbijensterfte.petities.nl. Ik sta er al bij, nu u nog.

Zo, en nu een visrecept met groenten. Petits légumes, om precies te zijn. Snijd de groenten in kleine stukjes of snippers, zeg 1,5 bij 0,5 cm. Ongeveer hoor. De peultjes ook.

Breng een pan water met zout aan de kook en doe eerst de wortel in, 2 minuten later de meiknol, 4 minuten daarna de peultjes en de courgette en laat daarna nog slechts 4 minuten zachtjes koken. Spoel koud en bewaar.

Smoor de sjalot in een eetlepel boter glazig. Blus met de wijn en laat zachtjes koken tot die verdampt is. Voeg de room en de groentetjes toe en verwarm zachtjes. Breng op smaak met zout.

Zout de vis en bak hem zachtjes in de rest van de boter, onder een deksel. Draai niet om. Als de doorzichtigheid verdwenen is, is hij gaar. Serveer met de saus en een gekookt aardappeltje.

Zeebrasemfilets met kleine groentes

Voor 4 personen

3 bospeentjes

1 meiknolletje

100 gram peultjes

1 kleine courgette

2 sjalotten, gesnipperd

3 eetlepels roomboter

1/2 glas witte wijn

125 ml slagroom

125 ml crème fraîche

4 dauradefilets (of een andere vis)

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.