Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept eiertortilla met courgette en (Thaise) basilicum

Mag ik allereerst een verzoek doen aan de landelijke kookingrediëntverstrekkers? Voeg Thaise basilicum toe aan uw assortiment. Natuurlijk, enkele groentedetaillisten op vooruitgeschoven posten aan het culinaire front hebben dat al, net als wat toko’s. Maar algemeen is het allerminst, tot mijn verdriet. Thaise basilicum heeft een anijsachtig aroma, niet kruidnagelig zoals de Italiaanse. En anijs is het aroma van de komende jaren. Venkelzaad, anijszaad, steranijs, daarvan ademen onze gerechten te weinig. Slaan wij dan gezamenlijk de hand aan de kruidenploeg om nieuwe voren te trekken in de vaderlandse kookakker!

Ik kreeg onlangs van een lieve dinergast twee bossen basilicum in handen gedrukt, rode (= diep paars) en Thaise. Van de rode maakte ik de volgende dag gewoon pesto, die uitstekend smaakte maar wel erg groezelig door de pasta zat. Want dat paars werd met de pijnboompitten en kaas en olie tot een nogal, eh, fecalisch bruingroen. Ik overweeg om ook met die Thaise een pesto te doen, maar dat moet een andere keer. Nu ging hij netjes door een omelet met courgette die ik Spaans dik maakte, als een tortilla.

 

Tortilla met courgette en basilicum

Hoofdgerecht voor 2 personen

 

1 gewone courgette (of liever een paar kleintjes)

4 eieren

6 eetlepels olijfolie en nog wat

30 g pijnboompitten

peper uit de molen of chilivlokken

bosje Thaise of gewone basilicum

 

Snijd de courgette in plakjes van zo’n 6 mm dik. De eerste voorwaarde voor een lekkere courgetteomelet is het goed bakken ervan. In Spanje en Italië wil men de plakjes nog wel eens drogen in de zon voor ze de pan ingaan, maar wij doen het zonder: verhit de olijfolie in een grote koekenpan. Leg de plakjes courgette er naast elkaar in, zonder overlappen. Bak op halfhoog vuur tot ze kleuren en draai dan om en bak de andere kant. Zout ze nog niet. Als niet alle courgette in de pan past moet je in twee keer bakken.

Rooster de pijnboompitten in een droog koekenpannetje tot ze kleuren. Pas op, ze verbranden snel.

Doe de gebakken courgette in een kom, voeg zout toe en meng. Doe er dan de eieren bij, nog wat zout, peper of chilivlokken, plus de blaadjes van de basilicum en de pijnboompitten. Neem nu liefst een kleinere koekenpan (dan wordt de tortilla dikker), verhit daar weer wat olie in en bak de omelet. Dek af met een deksel. Eet als hij nog niet helemaal door en door gestold is.

 

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.