HoofdgerechtenVolkskeuken receptenVoorgerechten

Recept eitjes met paddenstoelensaus

 

Moeilijk vind ik het. Zo bij de koffie, en de rest van de dag, en soms als ik in mijn bedje lig te draaien. Suiker, bedoel ik. Het spul is nu definitief aangewezen als Het Nieuwe Grote Kwaad, maar we zijn bezig door te slaan. Ippetippies suiker in blikgroenten, is dat heel erg? Ja, vanuit een principe. Ik wil het er zelf in doen als ik er zin in heb; eruit halen is onmogelijk. Anderzijds stellen die ‘sluipsuikers’ qua hoeveelheid niets voor. Het zijn de roze koeken en de frisdrank en de ijsjes en de Monatoetjes die onze kilo’s bepalen, niet dat beetje suiker in de sperzieboontjes en de mayonaise (dat ik liefst ook afwezig zag, maar vanwege de smaak). Er is een suikerhysterie aan het ontstaan. ‘No sugar’ op je bil tatoeëren is de volgende stap.

Ik doe in mijn verse doperwtjes – wacht maar, in juni komen ze weer – een schepje suiker. Het ene zoet, van sacharose, geeft daar verdieping aan dat van de groente. Tomatensaus idem dito. Met de suiker van één niet gedronken glas cola kun je twee weken lang je gerechten op smaak brengen.

Bij auberge La Vieille Forge in Kaysersberg, in de Elzas, die onlangs op walgelijke wijze is heringericht – Fransen hebben geen smaak als het niet over eten gaat – at ik een zachtgekookt eitje met paddenstoelensaus en cornflakes. Yep, cornflakes, zoete crunch tegen de fris-rijke saus en het ei. Het was geweldig.

 

 

 

Eitjes in paddenstoelensaus

Voorgerecht voor 4, hoofdgerecht voor 2

 

4 eetlepels weinig zoete corn- of cerealflakes

2 sjalotjes of 1 kleine ui, gesnipperd

250 g champignons, schoongeveegd, kleingesneden

3 eetlepels roomboter

15 g bloem

50 ml witte wijn

1/2 bouillonblokje paddenstoel

200 ml slagroom

4 eieren

 

 

Koop weinig zoete cerealflakes. Ze bestaan; bekijk de etiketten. Ik kocht ze van rijst en gerst.

Bak de sjalot zachtjes in de boter gedurende 4 minuten, afgedekt. Voeg de champignons toe en smoor 10 minuten. Strooi de bloem erover en laat al roerend 1 minuut meegaren. Voeg de wijn, de room, 150 ml water en het bouillonblokje toe en laat weer 4 minuten zachtjes koken. Pureer alles en voeg misschien wat water toe om het de dikte van gebonden soep te geven. Trouwens, pureren hóeft niet; doe wat je wilt. Breng op smaak met peper en kruimeltjes bouillonblok.

Kook de eitjes zacht, laat ze schrikken in koud water en pel ze voorzichtig. Leg ze in kommetjes of heel diepe borden en verdeel de saus erover. Bestrooi met wat cornflakes.

 

 

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.