HoofdgerechtenVolkskeuken receptenVoorgerechten

Recept eitjes met paddenstoelensaus

 

Moeilijk vind ik het. Zo bij de koffie, en de rest van de dag, en soms als ik in mijn bedje lig te draaien. Suiker, bedoel ik. Het spul is nu definitief aangewezen als Het Nieuwe Grote Kwaad, maar we zijn bezig door te slaan. Ippetippies suiker in blikgroenten, is dat heel erg? Ja, vanuit een principe. Ik wil het er zelf in doen als ik er zin in heb; eruit halen is onmogelijk. Anderzijds stellen die ‘sluipsuikers’ qua hoeveelheid niets voor. Het zijn de roze koeken en de frisdrank en de ijsjes en de Monatoetjes die onze kilo’s bepalen, niet dat beetje suiker in de sperzieboontjes en de mayonaise (dat ik liefst ook afwezig zag, maar vanwege de smaak). Er is een suikerhysterie aan het ontstaan. ‘No sugar’ op je bil tatoeëren is de volgende stap.

Ik doe in mijn verse doperwtjes – wacht maar, in juni komen ze weer – een schepje suiker. Het ene zoet, van sacharose, geeft daar verdieping aan dat van de groente. Tomatensaus idem dito. Met de suiker van één niet gedronken glas cola kun je twee weken lang je gerechten op smaak brengen.

Bij auberge La Vieille Forge in Kaysersberg, in de Elzas, die onlangs op walgelijke wijze is heringericht – Fransen hebben geen smaak als het niet over eten gaat – at ik een zachtgekookt eitje met paddenstoelensaus en cornflakes. Yep, cornflakes, zoete crunch tegen de fris-rijke saus en het ei. Het was geweldig.

 

 

 

Eitjes in paddenstoelensaus

Voorgerecht voor 4, hoofdgerecht voor 2

 

4 eetlepels weinig zoete corn- of cerealflakes

2 sjalotjes of 1 kleine ui, gesnipperd

250 g champignons, schoongeveegd, kleingesneden

3 eetlepels roomboter

15 g bloem

50 ml witte wijn

1/2 bouillonblokje paddenstoel

200 ml slagroom

4 eieren

 

 

Koop weinig zoete cerealflakes. Ze bestaan; bekijk de etiketten. Ik kocht ze van rijst en gerst.

Bak de sjalot zachtjes in de boter gedurende 4 minuten, afgedekt. Voeg de champignons toe en smoor 10 minuten. Strooi de bloem erover en laat al roerend 1 minuut meegaren. Voeg de wijn, de room, 150 ml water en het bouillonblokje toe en laat weer 4 minuten zachtjes koken. Pureer alles en voeg misschien wat water toe om het de dikte van gebonden soep te geven. Trouwens, pureren hóeft niet; doe wat je wilt. Breng op smaak met peper en kruimeltjes bouillonblok.

Kook de eitjes zacht, laat ze schrikken in koud water en pel ze voorzichtig. Leg ze in kommetjes of heel diepe borden en verdeel de saus erover. Bestrooi met wat cornflakes.

 

 

 

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.