Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept Elzasser flammekueche of tarte flambée

Pizza door de eeuwen

Wist je dat de Romeinen al een soort pizza aten, met tomaten erop? En dat ze die als bord gebruikten? Nee, ik ook niet. Ik las het in het laatste nummer van de Consumentengids, als informatieve kanttekening bij een test van diepvriespizza’s. Jammer dat het niet klopt. Tomaten komen uit Amerika, maar zelfs na de ontdekking daarvan duurde het nog een paar eeuwen voordat de Italianen de vruchten van sierplant tot voedsel promoveerden, zo ergens in de 18e eeuw.

Dat verhaal over brood als bord komt uit de late Middeleeuwen, toen ridders en ander volk van nobel bloed een rechthoekig stuk oud brood, de teljoor, als ‘bord’ gebruiken. Saus en sap droop daarin. Grote vreters aten het zelf op, anderen gaven het aan de honden.

Of Romeinen zoiets als pizza aten? Vast wel. Er zijn wat beschrijvingen van plat brood met kruiden en honing, of kaas, kip en pijnboompitten. Het is ook zo logisch. In heel veel landen vind je platte borden met iets erop, kijk maar naar Turkije en het Midden-Oosten. En wat dacht je van de Elzas? Daar bestaat iets dat flammekueche heet, of tarte flambée. Die stamt vast niet uit de Oudheid, maar lekker is hij zeker.

Maak een berg van het meel met een kuiltje in het midden. Verkruimel de gist en meng met het zout, de olie en 20 cl (een limonadeglas) water, en giet dat in de kuil. Meng met de vingers steeds meer van het meel erbij vanaf de kanten, en kneed enkele minuten totdat het deeg glad en soepel is. Dek af met een doek en laat een uur rusten. Warm de oven voor op zijn maximale stand, 250 of, beter, 300 graden. Vet een bakblik in met olie. Rol het deeg nu uit tot een zeer dunne plak en bekleed daar het bakblik mee. Krul de randjes iets omhoog. Meng de crème fraîche met de fromage frais en wat zout en peper en strijk uit over het deeg. Verdeel er de ui en de spekjes over en bak de tarte in de oven in 8 à 15 minuten tot hij mooi kleurt. Eet hem als hij heet is, afgekoeld is hij half zo lekker niet.

Deeg*:
400 gram meel
1 snufje zout
10 gram bakkersgist
5 eetlepels neutrale olie
*Je kunt ook kant-en-klare mix voor brooddeeg gebruiken

2 uien, in dunne plakken
100 gram gerookt mager spek, in reepjes
1/8 l crème fraîche
1/8 l fromage frais (volle kwark)
zout en peper

olie om in te vetten

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.