Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept Elzasser zuurkool met kipschnitzels

Ooit studeerde ik antropologie. Een blauwe maandag. Misschien had het verlangen om achter de gesloten gordijnen van mensen te kijken er iets mee te maken. Tot echte gluurder heb ik het nooit geschopt, nee, ik neem genoegen met subsistuten. De laatste tijd blijkt mijn webteller een bron van informatie; ik schreef er al eerder over. Of liever gezegd, een bron van speculatie. Als op kerstavond iemand googelt ‘oven, fazant, blauw, help’, dan zegt dat toch iets, nietwaar? Of, op derde kerstdag, ‘volgorde kerstmenu’. Dan zie ik al verhitte discussies, culinaire zeurkous één tegen culinaire zeurkous twee, ‘hoe kan je nou de soep voor de salade geven?’ Afhankelijk van het zeurkousniveau werd dat op de bank slapen, of juist niet, om het weer goed te maken.

De grootste hit van de laatste dagen was ‘zopie’, maar dat was te verwachten. Meteen daarna kwam ‘zuurkool’. Terecht, in deze dagen. Daarom hier nog maar eens mijn zuurkoolrecept, noem het Elzasser zuurkool, of Duitse zuurkool, of desnoods Onno’s zuurkool. De kenmerken op een rij: a) hij bevat geen vitamine c meer. Daar eet je maar een mandarijn voor. b) Hij wordt niet gestampt, heeft geen verdunning met aardappels nodig. c) Hij staat gruwelijk lang op, zeker anderhalf uur, maar echt bezig ben je alleen het kwartier daarvoor. En d) het is lekkerste zuurkool die er is, zacht, smaakvol, nauwelijks zuur maar diep van smaak. Het aardige vis dat behalve bij rookworst mijn zuurkool past bij zalm, niertjes, biefstuk, kabeljauw, slavinken, kippenlevers en wat al niet. Misschien wel bij vegaburgers. Nu dan bij quasi-Marokkaanse kipschnitzels:

Doe de zuurkool in een vergiet, maak los en spoel goed af. Fruit de uien op laag vuur afgedekt in het vet 10 minuten. Voeg de zuurkool, wijn, laurier, jeneverbessen en een theelepel zout toe. Gebruik een verdeelplaatje en laat zachtjes 1,5 à 2,5 uur smoren.

Snijd de kipfilets in dunne plakken, leg tussen twee velletjes (of zakjes) plastic en mep ze met iets zwaars tot schnitzels. Wrijf in met ras-el-hanoet en zout, en bak ze in de boter bruin en gaar in totaal 5 minuten. Serveer met gekoookte aardappels apart. Jus is niet nodig.

Niet zure zuurkool met kipschnitzels

Voor 4 personen

700 gram goede zuurkool naturel

3 uien, in dunne halve plakken

3 eetlepels eenden- of ganzenvet (of roomboter)

1 glas witte wijn

1 blad laurier

8 jeneverbessen, gekneusd

400 gram kipfilet

2 eetlepels ras-el-hanoet (Marokkaanse winkel)

2 eetlepels boter

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.