Volkskeuken receptenVoorgerechten

Recept exotische rillettes van makreel

 

Ik doe het niet goed, als ondernemer. Want dat ben ik: ik schrijf voor geld. Het probleem is echter dat ik scrupules heb, en dat is een beletsel om rijk te worden. Ik lever louter pret. Eetpret. Terwijl veel meer mensen hoop willen. Hoop op een lang leven, hoop op het buiten de deur houden van ziekten, hoop op een slanker lijf. Sonja Bakker verkoopt hoop, Unilever ook, en Campina, en Yakult. Mijn probleem is dat ik niet kan opschrijven waar ik niet in geloof.

En u voelt hem al: ik geloof niet in al die beloften. Ik ben er ten diepste van overtuigd dat we de meeste kans op een lang, ziektevrij leven en een niet te dik lichaam hebben als we gevarieerd eten van dingen die we zo veel mogelijk zelf hebben gemaakt. Liefst met plezier, want zeker dat kan niet anders dan goed voor ons zijn.

Vroeger stonden er wonderdokters op de markt, met flesjes gekleurd water. Volgens mij hielpen die net zo goed als al die spullen van nu, de cholesterolverlagende margarine, de melk met extra calcium, de tomaten met een hoog gehalte lycopeen. Maar precies zoals de mensen crème blijven kopen die geen donder doet aan hun rimpels, zo geven ze geld uit aan beloften in de voeding. Dat geeft een goed gevoel, je doet tenminste iets voor je gezondheid! Ergens ver weg schuilt nog het zondige besef dat wat lekker smaakt, waarschijnlijk slecht is.

Nu is er weer een kip op de markt gekomen met extra omega-3 in zijn vlees, met de wanstaltige naam ‘Balanskip’. Godallemachtig, houdt het dan nooit op? Met dierenwelzijn heeft het niks van doen, het zou om úw welzijn gaan. Eén makreel levert u omega-3 voor een halve week, maar ja, aan een gepimpte kip valt meer te verdienen. Als vrolijk protest een recept voor exotische rillettes van makreel. Verwijder het vel en de graten van de makreel en wrijf hem fijn met een vork op een plank. Door de keukenmachine draaien kan niet, dan verniel je de vezels die het kenmerk zijn van rillettes. Meng er daarna de andere ingrediënten door. Zet minimaal 3 uur in de koelkast. Bekroon voor het serveren met koriander en eet met toast.

Exotische rillettes van makreel voor 4:

300 g gerookte makreel

150 g zachte boter

sambal naar smaak

4 sjalotjes, ragfijn gesnipperd

sap en wat rasp van 1 limoen

vers korianderblad

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Eén reactie op “Recept exotische rillettes van makreel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.