Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Recept exotische rillettes van makreel

 

Ik doe het niet goed, als ondernemer. Want dat ben ik: ik schrijf voor geld. Het probleem is echter dat ik scrupules heb, en dat is een beletsel om rijk te worden. Ik lever louter pret. Eetpret. Terwijl veel meer mensen hoop willen. Hoop op een lang leven, hoop op het buiten de deur houden van ziekten, hoop op een slanker lijf. Sonja Bakker verkoopt hoop, Unilever ook, en Campina, en Yakult. Mijn probleem is dat ik niet kan opschrijven waar ik niet in geloof.

En u voelt hem al: ik geloof niet in al die beloften. Ik ben er ten diepste van overtuigd dat we de meeste kans op een lang, ziektevrij leven en een niet te dik lichaam hebben als we gevarieerd eten van dingen die we zo veel mogelijk zelf hebben gemaakt. Liefst met plezier, want zeker dat kan niet anders dan goed voor ons zijn.

Vroeger stonden er wonderdokters op de markt, met flesjes gekleurd water. Volgens mij hielpen die net zo goed als al die spullen van nu, de cholesterolverlagende margarine, de melk met extra calcium, de tomaten met een hoog gehalte lycopeen. Maar precies zoals de mensen crème blijven kopen die geen donder doet aan hun rimpels, zo geven ze geld uit aan beloften in de voeding. Dat geeft een goed gevoel, je doet tenminste iets voor je gezondheid! Ergens ver weg schuilt nog het zondige besef dat wat lekker smaakt, waarschijnlijk slecht is.

Nu is er weer een kip op de markt gekomen met extra omega-3 in zijn vlees, met de wanstaltige naam ‘Balanskip’. Godallemachtig, houdt het dan nooit op? Met dierenwelzijn heeft het niks van doen, het zou om úw welzijn gaan. Eén makreel levert u omega-3 voor een halve week, maar ja, aan een gepimpte kip valt meer te verdienen. Als vrolijk protest een recept voor exotische rillettes van makreel. Verwijder het vel en de graten van de makreel en wrijf hem fijn met een vork op een plank. Door de keukenmachine draaien kan niet, dan verniel je de vezels die het kenmerk zijn van rillettes. Meng er daarna de andere ingrediënten door. Zet minimaal 3 uur in de koelkast. Bekroon voor het serveren met koriander en eet met toast.

Exotische rillettes van makreel voor 4:

300 g gerookte makreel

150 g zachte boter

sambal naar smaak

4 sjalotjes, ragfijn gesnipperd

sap en wat rasp van 1 limoen

vers korianderblad

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Recept exotische rillettes van makreel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.