Nagerechten | Volkskeuken recepten

Recept flitstoetje met advocaat en meringue

Vakidioten graven steeds dieper in zaken tot na verloop van tijd alleen hun voeten nog achter uit het konijnenhol steken. Daarmee moeten ze contact met de gewone wereld houden, wat lastig is. Dat weet ik, want ik ben zo’n fanaat, als het om eten en drinken gaat. Deze Pasen wrochtte ik als gediplomeerd niet-toetjesmaker een toetje met good old advocaat en verbaasde me bij het opeten ervan over de fijn brandende smaak van de alcohol. Fijn brandend zeg ik, behaaglijk gloeiend in de strot, zingend en dansend rond de huig. Waarom had de wijn dat effect niet? De advocaat bevatte 14 procent alcohol, precies evenveel als de Argentijnse Malbec die we daarvoor hadden gedronken. Het antwoord kan niet anders zijn dan de dikte, de viscositeit, de traagheid waarmee ooit reclame werd gemaakt voor advocaat: lekker langzaam. Advocaat blijft plakken, zou je kunnen zeggen, en dat geeft de alcohol de tijd om slijmvliezen en hersens te verwarmen.

Als we het over smaak hebben, gaat het over veel meer dan zoet en zuur en zout en bitter. Geur is zeker zo belangrijk, ook achterom naar de neus, wanneer het eten en drinken al in je mond zit. Maar textuur, het mondgevoel, is net zo belangrijk. Dun of dik, bros of glad, zacht of knapperig, ze zijn onderdeel van de beleving. Wat we het lekkerst vinden? Combinaties. Dus hier is mijn flitstoetje met advocaat, losjes geïnspireerd op Eton mess.

 

Flitstoetje met advocaat en meringue

Nagerecht voor 4 personen

 

4 flinke meringues van de bakker of de supermarkt

4 of 8 dikke lepels advocaat

4 gulle lepels Griekse yoghurt

optioneel: slagroom

 

Verbrokkel de meringues. Groot of klein naar eigen inzicht en goesting. Verdeel ze over 4 schaaltjes of coupes. Schud er advocaat op uit de fles, wat altijd weer een hele toer is. Roer de yoghurt los en drapeer een klodder in elk schaaltje. Tja, en dan komt de existentiële keuze: wel of geen slagroom. Kijk, de yoghurt is er om het al te zoete van de advocaat in balans te brengen. Menigeen vindt dat zo geslaagd dat er op de fysiek-morele flank culinaire ruimte ontstaat. En slagroom bestaat toch voor een groot deel uit lucht, nietwaar? Preciezen kloppen zelf room (en hebben dan de mogelijkheid daar de suiker uit weg te laten), rekkelijken grijpen naar de spuitbus. Hoe dan ook, u eindigt met een feestelijk spel van smaken en texturen, een gastronomisch lentedessert, fris en rond en kruiend op de tong.

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Recept flitstoetje met advocaat en meringue

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.