Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept forel met room, ham en dragon

Twintig, dertig jaar geleden was het reuze in bij het eetgeoriënteerde deel der natie: het gastronomische weekendje Ardennen. Tegenwoordig hoor ik er niemand meer over. Maar ja, twintig, dertig jaar geleden moest je voor lekker eten ook naar België. Kreeg je de granietgrauwe bergen en bossen er gratis bij.

Beëdigd nostalgist als ik ben ging ik opnieuw, en het was niet eens in het weekend. We kwamen terecht in hotel Claire Fontaine, even buiten La Roche. Ach jongens, dat was precies wat het zijn moest. Hartelijke mensen, een immense tuin met de snelstromende Ourthe erachter, kamers met veel ervaring en natuurlijk een grondig gebloemde salon waar we onze aperitieven dronken. Op een kwartet zeer goedgemutste West-Vlamingen na was het hotel leeg, maar dat weerhield de chef-kok er niet van ons een riant menu voor te zetten in de beste Waalse traditie. Zijn slakjes en kikkerbillen in roomsaus en de forel met rivierkreeftjes inspireerden me tot het volgende recept.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Zout de forellen van binnen en van buiten. Beboter een vuurvaste ovenschaal en leg de vissen erin. Schenk de wijn erbij. Breng op het fornuis aan de kook, dek de schaal af met aluminiumfolie en zet 10 minuten in de oven. Bak ondertussen de reepjes ui zachtjes in een eetlepel boter. Ze moeten zacht worden, maar mogen niet kleuren.

Haal de vissen uit de oven. Leg ze heel voorzichtig op een bord. Zet de ovenschaal op het vuur en laat het kookvocht even flink inkoken. Pel ondertussen het vel van de forellen, maar laat het op de kop en de staart zitten. Draai ze om en doe hetzelfde. Dek af met folie.

Giet als bijna alle wijn verkookt is, de room bij de saus. Laat weer even indikken. Haal van het vuur. Klop de eidooiers los en giet er wat saus bij. Roer en voeg alles bij de saus in de schaal. Doe er de ui, de reepjes ham en de gehakte dragon bij. Breng op smaak met zout en peper. Leg de forellen terug in de schaal en laat een minuut staan om door te warmen, maar pas op, ze mogen niet meer op het vuur, anders schift de saus door het stollen van het ei.

Forel met room, ham en dragon

Voor 4 personen:

4 forellen

boter

1,5 dl droge witte wijn

1 ui, in dunne halve plakken

2 dl crème fraîche

2 eidooiers

50 gram Ardenner ham, in reepjes

de blaadjes van 1 tak verse dragon, gehakt

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.