NagerechtenVolkskeuken recepten

Recept Franse aardbeientaart.

voor 8 personen

deeg:

250 gram bloem

100 gram roomboter, niet te koud, in blokjes

100 gram poedersuiker

mespunt zout

2 eieren op kamertemperatuur

crème:

6 eidooiers

125 suiker

40 gram bloem

1/2 liter melk

1 vanillestokje

en dan nog:

1 kg aardbeien

veel poedersuiker

Vorm een berg van de bloem, maak een kuiltje en doe er de boter, suiker en zout in. Meng en werk de bloem steeds meer naar het midden, tot een kruimelig mengsel. Maak weer een kuil en doe er de eieren in. Werk ze met je vingertoppen door het deeg tot het een zekere samenhang heeft. Kneed een paar keer met je handpalm. Maak een bal, pak hem in plasticfolie en leg 2 uur in de koelkast.

Crème: klop de dooiers met een derde van de suiker glad en wit. Roer er de bloem door. Verhit de melk met de rest van de suiker en de vanille tot kokend. Giet al roerend bij de dooiers. Doe terug in de pan en laat zachtjes 3 minuten koken. Verwijder de vanille, dek het oppervlak af met plasticfolie en laat afkoelen.

Verwarm de oven op 200 graden (heteluchtovens 180). Rol het deeg uit en doe het in een open taartvorm van een centimeter of 24. Michel Roux kan dat, maar mij lukt het nooit, dus ik verdeel het met mijn vingers. Maak een randje. Leg er een passend stuk bakpapier in en vul met droge bonen of blindevullingkorrels. Bak 25 minuten, haal papier en vulling eruit en bak nog 10 à 15 minuten.

Laat afkoelen. Verdeel de crème over de taart. Snijd de aardbeien in de lengte doormidden en organiseer er zoveel mogelijk op de taart, in kringen of anderszins. Bestuif voor het serveren met riant veel poedersuiker.

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

 

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

7 mei verschijnt het: mijn nieuwe boek Italië – mijn verhalen en recepten. Bestellen kan nu al, dan gaat het gesigneerd op de post zodra het bij mij binnenkomt. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Ik bedoel maar. Klik hier voor info en bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.