NagerechtenVolkskeuken recepten

Recept Franse aardbeientaart.

voor 8 personen

deeg:

250 gram bloem

100 gram roomboter, niet te koud, in blokjes

100 gram poedersuiker

mespunt zout

2 eieren op kamertemperatuur

crème:

6 eidooiers

125 suiker

40 gram bloem

1/2 liter melk

1 vanillestokje

en dan nog:

1 kg aardbeien

veel poedersuiker

Vorm een berg van de bloem, maak een kuiltje en doe er de boter, suiker en zout in. Meng en werk de bloem steeds meer naar het midden, tot een kruimelig mengsel. Maak weer een kuil en doe er de eieren in. Werk ze met je vingertoppen door het deeg tot het een zekere samenhang heeft. Kneed een paar keer met je handpalm. Maak een bal, pak hem in plasticfolie en leg 2 uur in de koelkast.

Crème: klop de dooiers met een derde van de suiker glad en wit. Roer er de bloem door. Verhit de melk met de rest van de suiker en de vanille tot kokend. Giet al roerend bij de dooiers. Doe terug in de pan en laat zachtjes 3 minuten koken. Verwijder de vanille, dek het oppervlak af met plasticfolie en laat afkoelen.

Verwarm de oven op 200 graden (heteluchtovens 180). Rol het deeg uit en doe het in een open taartvorm van een centimeter of 24. Michel Roux kan dat, maar mij lukt het nooit, dus ik verdeel het met mijn vingers. Maak een randje. Leg er een passend stuk bakpapier in en vul met droge bonen of blindevullingkorrels. Bak 25 minuten, haal papier en vulling eruit en bak nog 10 à 15 minuten.

Laat afkoelen. Verdeel de crème over de taart. Snijd de aardbeien in de lengte doormidden en organiseer er zoveel mogelijk op de taart, in kringen of anderszins. Bestuif voor het serveren met riant veel poedersuiker.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.