Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Recept Franse kaasflapjes met salade

Het is gelukt: we hebben een huis in Frankrijk! Althans, ons bod is geaccepteerd. Nu kan de overheid, de gemeente, nog spaken in het wiel steken, maar die kans is piepklein. En dus zie ik ons de zomer al aan een lange tafel zitten, etend en drinkend in de hijgerige hitte van een Bourgondische julimaand. Er moet flink geklust worden en aangezien dat heel erg niet mijn pakkie-an is, openen we binnenkort de inschrijving voor vrienden die daar wel goed in zijn. Ik werk wel in de keuken, want de kost en inwoning is wat wij aanbieden in ruil. Goede kost natuurlijk, met schalen worst en gegrilde groenten en heel veel rauwmelkse kaas en zelfgebakken taart.

En zo gleden mijn gedachten alweer naar deze mooie rubriek. Ga ik deze zomer louter Bourgondische recepten spuien, en daarna ook meerdere weken per jaar? Hm. Bourgogne mag dan spreekwoordelijk rijk zijn als het om eten gaat, zóveel recepten zijn er nu ook weer niet. Coq au vin, boeuf bourguignon, slakken met knoflookboter, ham in peterseliegelei, vis in wittewijnsaus, kaassoezen, gepocheerde eieren in rodewijnsaus. Een aangenaam repertoire hoor, maar het merendeel is al in deze kolommen verschenen, en andere gerechten, zoals de omelet met kippenbloed, hebben niet dat, tja, aansprekende dat u hier verwacht. Nee, het wordt algemeen, culinair gezien, van alles wat, van dittum en van dattum, van boven naar onder van links naar rechts. Maar laat ik als opmaat een kaashapje maken, een chausson au fromage, de ‘kaaspantoffel’ die wij flap zouden noemen.

Ons huis ligt tussen Chaource en Epoisses, maar je kunt ook Brie gebruiken. Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de velletjes bladerdeeg afgedekt ontdooien en rol ze iets uit. Leg op een hoek wat kaas en vouw het deeg erover tot een driehoek. Maak de randen vochtig met wat water en knijp ze goed dicht. Bestrijk de flappen met losgeklopt ei, leg ze op bakpapier op het ovenrooster en bak ze circa 15 minuten, tot ze goudgeel zijn. Serveer met een salade van krulandijvie met gehakte sjalot en vinaigrette.

Kaaspantoffels met groene salade

Voorgerecht voor 4 personen

4 velletjes diepvries bladerdeeg

circa 150 gram Chaource of Epoisses

1 eidooier, losgeklopt

paar handjes krulandijvie

1 sjalot, fijngesnipperd

vinaigrette van 1 eetlepel scherpe mosterd, 1 eetlepel water, 2 eetlepels azijn, 4 eetlepels olie, zout en peper

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.