HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept gebakken andijvie met worstjes

Plat, dat is de Salento, de hak van de Italiaanse laars. Plat en lelijk. Sorry hoor, cari salentesi, maar erg mooi vond ik het er niet, afgelopen dagen. Dat platte zorgt ervoor dat er veel mensen kunnen wonen, dat ze dat ook doen en dat je overal een veel te uitstekend uitzicht hebt op de domme betonnen dozen waarin dat plaatsvindt, met antennes en hekken en roestende balkons en wrakke schuurtjes. Daartussenin zijn dan wel olijfboomgaarden, magnifieke olijfboomgaarden, met eeuwenoude olijfbomen die nooit doodgaan omdat het hier nooit serieus vriest. En daarna komen de wijngaarden, grote, kleine, strepend naar de einder. Salento is onderdeel van Apulië, en die regio produceert verschrikkelijk veel olie, en net zoveel wijn als heel Portugal. Vroeger waren die allebei niet erg best, maar vandaag de dag kun je voor kwaliteit perfect in Salento terecht. Lekkere wijn dronk ik, fantastische wijn vaak. Ja, er wordt gewerkt, in Apulië!

Maar tegen etenstijd remt alle mierenhoperige nijverheid af om aan tafel te gaan en er de vork te steken in zalige gerechten. Weet u wat het is? Italianen generen zich niet om simpele dingen te eten en die aan hun gasten voor te zetten. Neem de worstjes met gebakken radicchio – een losbladige, groene andijvievariëteit – die ik at bij het wijnbedrijf Santi Dimitri. Op papier ziet het er niet uit. Andijvie? Blij dat we eraf waren! Maar het smaakte gewoon fantastisch; alle bitter was verdwenen.

Breng een enorme pan water aan de kook en kook er de struiken andijvie in tot ze zacht zijn. Dat duurt een kwartier. Bak ondertussen de braadworstjes in olie zachtjes bruin en gaar.

Laat de andijvie afkoelen in koud water en knijp goed uit. Verwijder de bruine steelaanzet en snijd de struiken in de lengte in repen. Bak de ui in wat olie zachtjes glazig in een koekenpan en voeg de andijvie toe. Doe er het bakvet van de worstjes bij. Breng goed op smaak met zout en peper. Schep om en laat de worstjes even warmen op de andijvie, onder een deksel. Tja, en dan moet er wijn bij, rode wijn, wijn uit de Salento!

Gebakken andijvie met braadworstjes

Voor 4 personen

2 struiken andijvie, doormidden gesneden

400 gram lekkere braadworst of saucijsjes

2 x 3 eetlepels olijfolie

1 ui, in flinters

water, zout en peper

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.