NagerechtenVolkskeuken recepten

Recept gebakken perziken met mascarpone

Hagelslag, vlokken, gestampte muisjes, afgelopen week waren er ernstige tekorten in de schappen. De Ruijter kon de vraag niet aan. Het had allemaal te maken met een verhuizing van de fabriek; over de jaarlijkse zomervakantietrek werd niets gezegd in het bericht in de NRC van afgelopen Quatorze Juillet.

Dat las ik op het internet. Via een dure draadloze verbinding blijf ik vanuit Cruzy-le-Chatel op de hoogte van het grote wereldnieuws. Maar feit is dat er weer heel wat pakken broodstrooisel in kofferbakken zijn gepakt om op Franse, Oostenrijkse en Italiaanse ochtenden op stokbrood en boerenbrood te belanden.

Niet dat ik daar in Cruzy iets van merk. Er zijn hier geen andere toeristen en wij hebben zelf geen hagelslag mee. In Nederland eten we geen frambozenjam, omdat we die niet vinden smaken op bruinbrood, maar op stokbrood is het echter een feest. Geen haar op mijn hoofd die voor vijf weken Hollandse kaas zou laten insealen, net zo min als het laten inblikken door de slager van dertig gezinsporties vlees – het gebeurt! En er zijn ook vast mensen die potten Aardappel Anders, Maggi Weekmenu en Saus voor over de Pasta meetremmen in de bankkasten van de caravan.

Lekker makkelijk.

Ieder zijn meug natuurlijk. Maar onderdeel van mijn reispret is Culinair Gevaarlijk Leven. Verse bloedworst kopen op de markt in Noyers, van die smeuïge, zachte, die bij het bakken uit het velletje puilt. Lamsschouders aan blokken snijden, bolcourgettes vullen, rijpe perziken bakken. Laten we die laatste onder handen nemen. Voor het volgende recept heb je juist de net niet helemaal rijpe exemplaren nodig die je in Nederland vindt.

Meng de mascarpone met het citroensap en de poedersuiker. Verwarm de ovengrill op de maximale stand. Dompel de perziken 5 seconden in kokend water en trek het velletje er af. Snijd ze doormidden en verwijder de pit. Verhit de boter en de honing op halfhoog vuur en bak er de perziken in, om en om, gedurende 5 minuten. Leg de helften in een ovenschaal met de holle kant naar boven en verdeel de mascarpone erover. Bestrooi met de amandelen en zet de schaal onder de grill tot de mascarpone begint te smelten.

Gegratineerde perziken voor 4 personen:

200 gram mascarpone

sap van 1/2 citroen

50 gram poedersuiker

4 perziken

50 gram boter

4 eetlepels honing

40 gram geschaafde amandelen

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.