Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept gehaktballen met citroen en zomerkruiden

Een krekel ben ik. Een sjirpende krekel met een verantwoordelijkheidsbesef van niks, maar wel met een schuldgevoel. Hoe doen die mieren dat toch? Ik zit ik de tuin en adem de Nederlandse zomer in. Boven me waait de wind door de bladeren van de esdoorn, vogels tureluren overal en behalve het zojuist gemaaide gras van de buurman ruik ik de liguster, een geur die me regelrecht terugbrengt naar mijn kleuterjaren, naar het park.

Kijk, dat is voor een krekel voldoende om zich behaaglijk te voelen. Maar zet ik mijn mierenogen op, dan zie ik de gigantische struiken rozemarijn en salie, de frambozen, die roepen dat er iets met ze gedaan moet worden. Blij dat ik geen moestuin heb. Want alle sla is op hetzelfde moment klaar om te plukken. En het is ook het seizoen voor de erwtjes, de kersen, de aardbeien, de eerste piepkleine courgettes en god weet wat nog meer. Dat moet dan natuurlijk geplukt worden, geblancheerd, ingevoren of geweckt, of verwerkt tot chutneys en jams. En ik? Ik ben zo urban als maar kan, ik plan niks, ik carpe elke dag weer een nieuwe diem en vlinder luchtig langs groentemannen om een maaltje te verschalken, hopend dat de culinaire inspiratie me aanwaait.

Mijn moeder kende deze problemen niet (ze had andere). Zij had zeven recepten, voor elke dag van de week een. Woensdag? Gehakt natuurlijk. Maar zij vroeg zich niet af hoe je met gehakt iets zomerigs kon maken. Ik wel: rasp de citroen heel dun, zodat er alleen geel afkomt. Pers hem daarna uit. Kies kruiden uit de tuin als rozemarijn, peterselie en tijm, oregano misschien, haal er de blaadjes af en hak die fijn; een eetlepel of twee is genoeg. Hak twee van de knoflooktenen fijn. Meng het gehakt met de kruiden, knoflook en citroenrasp, eidooier, paneermeel en zout. Kneed grondig door en dan nog eventjes, dan krijg je samenhang. Vorm er ballen van en druk ze plat. Bak ze in een scheut olijfolie samen met de resterende knoflook zachtjes gaar in een minuut of 15. Giet er vanaf minuut 5 af en toe een drup citroensap bij en leg er meer van de kruiden naast.

Gehaktballen met citroen en zomerkruiden

Voor 4 personen:

1 citroen

verse kruiden als rozemarijn, peterselie, tijm

4 tenen knoflook

500 gram lams- of rundergehakt

1 eidooier

flinke hand paneermeel of broodkruim

olijfolie

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.