Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Recept gerookte forel met mierik en granaatappelpitten

 

Wat is het jammer dat we het eten van vis aangepraat moeten krijgen met dreigementen. Nou ja, dreigementen verpakt als gezonde aanbevelingen, met glimmend omega-3-papier erom en cholesterolverlagende strikken. Het is vast nuttig hoor, noodzakelijk misschien wel, maar als de term ‘vette vis’ valt is ‘gezond’ nooit ver weg en dat maakt mij onrustig, zo niet kriegel. Voor je het weet ga ik mijn mannelijke onverzettelijkheid, mijn ongepolijste artiestendom vieren door vandaag geen vette vis te eten. En morgen ook niet. En gisteren.

Onlangs was ik aanwezig bij een presentatie rondom makreel. Dat is een vis die ik niet dikwijls aanschaf, terwijl hij toch behoorlijk lekker is. Hij is echter ook een beetje opdringerig qua smaak. Wat gerookt heet is goedbeschouwd gestoomd – veel rookgeur zit er niet aan -, maar makreel brengt aromagewijs al veel van zichzelf mee.

Het gaat goed met de makreelstand, vertelde men, de visserij beschadigt geen zeebodems en het MSC-keurmerk is dan ook helemaal op orde. En ja, daar kregen we weer te horen hoe gezond het is voor lijf en leden om regelmatig onder dat bronsgouden glimvel te poeren naar het vlokkende vissenvlees. Daarna volgden becommentarieerde lichtbeelden waaruit bleek dat gerookte forel nauwelijks onderdoet voor makreel als het om het gehalte aan gezonde vetten gaat. Forel scoort stukken beter dan zalm zelfs!

Dat gaf dit burgertje moed. Ik vind forel lekkerder dan makreel. Hij mag dan bijna net zo vet zijn, hij smaakt eleganter. Goed, tammer. Waar makrelen immer wild leven en door kettingrokende oliegoeddragers uit ruig rochelende zeeën worden gevist komen die regenboogforelletjes uit nette, stille kweekvijvers. Dat past bij mij. Die mannelijke onverzettelijkheid en dat ongepolijste artiestendom vallen namelijk tegen. Vooral op woensdag. Vandaar dat ik nu ook een uitermate klassiek, braaf recept ga geven. Een inkoppertje uit Duitsland, met een scharlaken knipoog.

 

 

 

Gerookte forel met mierikroom en granaatappel

Voorgerecht voor 4 personen

 

125 ml slagroom

circa 2 eetlepels geraspte mierikswortel (pot)

250 à 300 g gerookteforelfilets

3 eetlepels granaatappelpitten

 

 

Klop de slagroom half stijf. Dat gaat het best als room, kom en kloppers steenkoud zijn; zet ze daartoe een poos in de koelkast of misschien zelfs in de vriezer, behalve de room dan. Spatel er de mierik door, proef – misschien wil je meer – en breng op smaak met een snuf zout.

Verdeel de forelfilets in stukken over de borden en drapeer er een fraaie klodder mierikroom naast. Decoreer met de granaatappelpitten en groet Yotam Ottolenghi van me.

 

 

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Recept gerookte forel met mierik en granaatappelpitten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.