Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept groentelasagne

Zuchten, dat deed ik steevast en diep gemeend, wanneer dochterlief meedeelde lasagne te willen eten. Ja, bolognesesaus maken, bechamel erbij, dat ging nog. Maar dan die lasagnevellen voorkoken! Een gevecht op leven en dood met kokend water en aan elkaar plakkende pasta, en dat er dan slechts een paar vellen tegelijk de pan in mochten zodat je niks kon afgieten maar ze één voor één uit het water moest halen wat niet lukte omdat ze glibberden en terugvielen en spetterden en dan ik vloeken en iedereen de pest in. Snapt u wel? Want voorgekookte lasagnavellen gebruiken, daar was ik te chic voor.

Maar Mieke, graagkokende Mieke, vriendin sinds mijn prehistorie, maakt een fantastische groentelasagne, handig en feilloos. Zonder voorkoken en toch met echte, niet-voorgekookte lasagne!

Fruit de uien zacht in een scheut olie. Voeg de paprika en knoflook toe en bak onder een deksel 4 minuten. Doe de courgette erbij en bak nog 2 minuten. Voeg de tomaten toe, plus suiker en azijn, zout en oregano. Laat nog 3 minuten prutten. Kiep alles in een keukenmachine en draai heel kort tot saus.

Maak een melkloze ‘bechamel’ door de boter te smelten en er de bloem doorheen te roeren. Laten eventjes garen en voeg dan scheut voor scheut water toe, zoveel als nodig (zo’n halve liter) om een gebonden saus te krijgen. Laat er het bouillonblok en 2/3 van de kazen in smelten.

Doe een eetlepel water en een eetlepel olie in een ovenschaal. Leg er een eerste laag lasagnevellen in. Breek zo nodig stukken om de bodem netjes te bedekken. Dubbel mag niet. Doe er een laagje groentesaus op. Maak een nieuwe laag lasagne en spreid er wat kaassaus over uit. Weer een laag lasagne, dan groente, nog een keer pasta en groente en tot slot pasta en kaassaus. De pasta moet helemaal onder vocht staan. Zo niet, dan schenk je er wat bouillon bij. Strooi de resterende kaas erover. En nu heel belangrijk: dek af en zet minstens 4 uur koel weg. Bak hem daarna 45-60 minuten in een oven op 200 graden, de eerste 25 minuten afgedekt.

Kaas-groentelasagne

Voor 4 personen:

1 grote ui, grof gehakt

olijfolie

2 paprika’s, grof gesneden

2 tenen knoflook, gehakt

1 courgette, in stukjes

1 400-ml-blik gepelde tomaten

1 eetlepel suiker

1 eetlepel azijn

1 eetlepel oregano

1 dikke eetlepel boter

1 dikke eetlepel bloem

1 bouillonblok (groente of paddestoelen)

300 gram mozzarella, in stukjes

100 gram Parmigiano Reggiano, geraspt

circa 300 gram lasagnavellen, niet voorgekookt

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Recept groentelasagne

  1. Ooijooijooi, wat een lekkere lasagne…
    Heb 'm nu een paar keer gemaakt, ook met andere groenten, variatie op het thema:
    Lekkerrrr!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.