HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept Hongaars stoofpotje van wildzwijn

Kent u de mogelijkheid op uw pc om uw eigen foto’s als screensaver voorbij te laten komen? Heb ik geïnstalleerd. Heerlijk. Ik fotografeer toch alleen onder aangename omstandigheden, fraai aangelegde buitenlanden, momenten met kind die als ‘teder’ worden aangemerkt, en uiteraard allerlei eetbaars, borden vol pasta, dode vissen met enge bekken, groenten in exotische markten en restaurants waar ik zo weer naar terug wil. Dus als ik even wegloop om koffie in te schenken, floep! glijden de wijngaarden en Thaise straatventers alweer voorbij. Niet bevorderlijk voor de productiviteit, wel voor de koffieconsumptie.

Zo verschenen er vanochtend bij mijn tweede kopje de gedroogde paprika’s van Hongarije op het scherm, drie foto’s later gevolgd door een plaatje van Gundel, het beroemdste restaurant van Oost-Europa. Ha, Budapest, ik was er in gedachten meteen weer terug, de onvermijdelijke zigeunerorkestjes, de happige smaken met room en paprika, de helemaal niet blauwe Donau onder de bruggen. Bij Gundel kreeg ik de fameuze paprikakip in een buideltje van flens. Inderdaad, een truc die bij ons tien jaar geleden al bejaard was, maar waarom eigenlijk? Alleen omdat het in de Allerhande had gestaan?

Geen recept voor paprikakip, maar voor een Hongaars stoofpotje van wildzwijn, desnoods te vervangen door haas, later in het seizoen. Ruim maken, de kliek invriezen en er later, bij een chique etentje, flensjes mee vullen, zou ik zeggen. Met kerst of zo.

Bak de ui glazig in de boter. Strooi er de bloem over en blijf roeren tot de bloem goudgeel wordt. Haal de pan van het vuur, voeg het paprikapoeder toe en roer. Doe dan het vlees en de fond erbij, voeg zout toe, zet op het vuur en laat onder een deksel langzaam gaar sudderen in 1,5 à 2 uur. Voeg zo nodig wat water toe.

Bak het spek zachtjes uit in een koekenpan. Maak de paddestoelen schoon en snijd grote in stukken. Dep ze grondig droog met keukenpapier. Doe ze bij het spek in de pan en smoor ze op laag vuur een minuut of 5. Ze zullen vocht loslaten, maar dat geeft niet. Roer op het laatste de zure room en de paddestoelen door het stoofvocht.

Hongaars stoofpotje van wildzwijn

Voor 4 personen:

1 grote ui, gesnipperd

50 gram boter

3 eetlepels bloe

1 gulle eetlepel paprikapoeder

800 gram everzwijn, zonder bot, in stukjes

2 dl wildfond

50 gram zuurkoolspek

250 gram bospaddestoelen naar keuze

2 dl zure room

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.