HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept Hongaars stoofpotje van wildzwijn

Kent u de mogelijkheid op uw pc om uw eigen foto’s als screensaver voorbij te laten komen? Heb ik geïnstalleerd. Heerlijk. Ik fotografeer toch alleen onder aangename omstandigheden, fraai aangelegde buitenlanden, momenten met kind die als ‘teder’ worden aangemerkt, en uiteraard allerlei eetbaars, borden vol pasta, dode vissen met enge bekken, groenten in exotische markten en restaurants waar ik zo weer naar terug wil. Dus als ik even wegloop om koffie in te schenken, floep! glijden de wijngaarden en Thaise straatventers alweer voorbij. Niet bevorderlijk voor de productiviteit, wel voor de koffieconsumptie.

Zo verschenen er vanochtend bij mijn tweede kopje de gedroogde paprika’s van Hongarije op het scherm, drie foto’s later gevolgd door een plaatje van Gundel, het beroemdste restaurant van Oost-Europa. Ha, Budapest, ik was er in gedachten meteen weer terug, de onvermijdelijke zigeunerorkestjes, de happige smaken met room en paprika, de helemaal niet blauwe Donau onder de bruggen. Bij Gundel kreeg ik de fameuze paprikakip in een buideltje van flens. Inderdaad, een truc die bij ons tien jaar geleden al bejaard was, maar waarom eigenlijk? Alleen omdat het in de Allerhande had gestaan?

Geen recept voor paprikakip, maar voor een Hongaars stoofpotje van wildzwijn, desnoods te vervangen door haas, later in het seizoen. Ruim maken, de kliek invriezen en er later, bij een chique etentje, flensjes mee vullen, zou ik zeggen. Met kerst of zo.

Bak de ui glazig in de boter. Strooi er de bloem over en blijf roeren tot de bloem goudgeel wordt. Haal de pan van het vuur, voeg het paprikapoeder toe en roer. Doe dan het vlees en de fond erbij, voeg zout toe, zet op het vuur en laat onder een deksel langzaam gaar sudderen in 1,5 à 2 uur. Voeg zo nodig wat water toe.

Bak het spek zachtjes uit in een koekenpan. Maak de paddestoelen schoon en snijd grote in stukken. Dep ze grondig droog met keukenpapier. Doe ze bij het spek in de pan en smoor ze op laag vuur een minuut of 5. Ze zullen vocht loslaten, maar dat geeft niet. Roer op het laatste de zure room en de paddestoelen door het stoofvocht.

Hongaars stoofpotje van wildzwijn

Voor 4 personen:

1 grote ui, gesnipperd

50 gram boter

3 eetlepels bloe

1 gulle eetlepel paprikapoeder

800 gram everzwijn, zonder bot, in stukjes

2 dl wildfond

50 gram zuurkoolspek

250 gram bospaddestoelen naar keuze

2 dl zure room

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.