Nagerechten | Volkskeuken recepten

Recept ijs met geflambeerde kersen

Geflambeerde kersen met ijs, het bestaat nog! Dacht ik nog even dat het tot de donkerste culinaire krochten was teruggedrongen, een kwijnend bestaan leefde bij Van der Valken en etablissementen met ‘Specialiteiten Restaurant’ op de gevel, maar nee. En erger, het is nog lekker ook, iets wat je van generatiegenoot tong Picasso niet kunt zeggen. Het gerecht was de afsluiting van de viering van het eerste lustrum van het onvolprezen blad Bouillon!, afgelopen maandag.

Al vijf jaar lang zet Will Jansen zijn leesblad over eten, een Hard Gras over de gastronomie, op de kioskschappen (www.bouillonmagazine.nl). Met tomeloze energie en soms flink verlies hield hij vol, en dat is een groot compliment waard. Vieren deden we dat met een door Proeverij de Pronckheer bereide maaltijd in de daarnaast gelegen kersenboomgaard van Vernooy, in de Kromme Rijnstreek. Een fantastische hof vol met ouderwetse hoogstammen, veertig kersenrassen door elkaar, compleet met een jongen op een toren die aan draden trekt waardoor er overal rammelpotten klinken om de spreeuwen af te schrikken. Takken die buigen onder het gewicht van de kersen, het is een genot om te zien. De complete oogst wordt hier direct verkocht, vanuit een gezellige stal bij de weg, dikke kersen, bleke, donkere, pittige, zure en zoete. Je mag kiezen. Aanstaand weekend is er een kersenfestival (www.kersenfestival.nl) met een kersendiner, de opvoering van Tjechows Kersentuin, wedstrijden pittenspugen en het proeven van allerlei kersen en kersenproducten. Met een beetje goede wil krijg je dan ook een rondleiding zoals ik die meemaakte, compleet met door opperplukker Ton de Rijk met krachtige stem voorgedragen poëzie.

En dan die warme kersen. Natuurlijk kun je de kersen ontpitten, maar de ware liefhebber doet dat niet, net zo min als de luiwammes (ik ben beide). De Pronckheer gebruikte zelfgemaakt kersenijs, maar echt vanille-ijs is ook goed. Verwarm de kersen al omscheppend met de suiker in een brede, open pan tot de suiker gesmolten is. Voeg de drank toe en laat die ook heet worden. Breng de pan naar de tafel en houd er een vlam bij. Laat gezellig branden en schep om. Doe ijs in bakjes of op borden en schep er de kersen over als de vlammen gedoofd zijn. Meteen eten.

IJs met geflambeerde kersen

Voor 4 personen:

zeer goed kersen- of vanille-ijs

50 gram suiker

500 gram zeer rijpe kersen, zonder steeltjes

grote scheut kirsch of andere sterke drank

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.