HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept inktvis uit de wok met knoflook en peultjes

Weekdier: de naam alleen al jaagt de meeste Nederlanders de culinaire gordijnen in. Nou ja, voor mosselen willen we wel een uitzondering maken, maar slakken en inktvissen zijn voor de meesten enge glibberbeesten die je niet aanraakt, laat staan in je mond stopt. Niet terecht, zeg ik dan, maar dat verwachtte u al. Afgelopen week was ik mee op Neerlands eerste inktvisvissersboot – zie de video op de Volkskrantsite – om daar de pijlstaartinktvissen boven water te zien halen.

Inderdaad, het zijn griezels, halfdoorzichtig grijze slapjanussen met grote ogen en kledderige tentakels die niet eens even lang zijn allemaal. Die wil je ’s avonds niet in een donker steegje tegenkomen, maar de kans daarop is gelukkig klein.

De vraag is waarom een visser daar brood in ziet. Heel simpel: in andere culturen wordt er goed voor betaald. Een beetje van die andere culturen wonen tussen ons in, vandaar dat je inktvis op de markten vindt. Het overgrote deel huist elders, in Zuid-Europa en Azië. En gek, maar die mensen hoor je nooit zeuren over ‘inktvis is taai’, ‘inktvis smaakt naar niks’, het soort klachten die wij erover hebben en die we vaak op de tweedehandsmarkt hebben opgedaan.

Ja, inktvis kan taai zijn. Dan is hij te lang of te kort bereid. Het is simpel: pijlstaartinktvis bereid je óf heel kort, óf heel lang. Tussen de drie, vier minuten en een uur is het pure gummi.

Zoals gezegd koop je verse inktvis op de markt. Maar hij verdraagt het heel goed om diepgevroren te worden, dus de ‘tubes’, lijven, die de viswinkel verkoopt, zijn ook uitstekend. Inktvis met knoflook en peultjes: snijd de inktvis in stukjes van circa 4 x 4 cm.

Verhit een wok zonder olie tot zeer heet en giet er dan de olie in. Fruit de knoflook 30 seconden tot hij kleurt. Schep uit de pan. Doe de inktvis, ui en peultjes in de pan en roerbak 2 minuten op maximaal vuur. Voeg de andere ingrediënten toe en roerbak nog 1 minuut. Sluit de pan, draai het vuur laag en wacht 2 minuten. Roer er de knoflook en de basilicum door en serveer.

Inktvis uit de wok met knoflook en peultjes

Voor 4 personen:

500 gram pijlstaartinktvislijf (‘tubes’), ontdooid

straaltje olie

8 tenen knoflook, grof gehakt

1 rode ui, in dunne flinters

400 gram peultjes

1 à 2 Spaanse pepers, met zaad en al gesneden

2 theelepels suiker

2 eetlepels nam pla (Thaise vissaus)

2 eetlepels oestersaus

handje basilicumblaadjes (liefst Thaise)

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Eén reactie op “Recept inktvis uit de wok met knoflook en peultjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.