HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept Italiaans bonenpotje met verse rucola

IJsvrij, zou dat nog bestaan? De scholen dicht en alle kinderen het ijs op? Vandaag is er wel de dag voor, of anders morgen. U bent vast ook vreselijk in de stemming voor erwtensoep, koek en zopie, warme wijn en stamppot. Toch gaat het daar vandaag niet over. Nee, ik ga weer eens in op het Italiaanse hartje-winterproduct: nieuwe olijfolie. Aanleiding is een pr-bureau dat mij de kop gek zeurde om aandacht te geven aan de olie van een Nederlandse carrièredame die in de Sabijnse heuvels, bij Rome, een stuk grond heeft. Het persbericht slaat vrolijk een plankje mis door te beweren dat de olie volgens de ‘D.O.P. methode’ geproduceerd zou zijn, terwijl zo’n Denominazione di Origine Protetta een herkomstbenaming en geen methode is. Maar opmerkelijker is de mededeling dat er een stuk of 270 olijfbomen aanwezig zijn. Volgens mijn gegevens resulteert dat in niet meer dan zo’n 400 liter olie. Erg weinig om commercieel mee aan de slag te gaan. Of zou het stilletjes worden aangevuld via andere kanalen?

De eigenaresse, Alie Doorten, hoeft er ook niet van te leven. Zij heeft haar carrière, plus twee te verhuren vakantiehuizen tussen de olijfbomen. Schitterende, dure vakantiehuizen, net zoals de olie uitstekend, maar poepduur is. Waarom ik er hier dan toch aandacht aan geef? Om u aan te sporen op www.oliosanmauro.com te kijken. Behalve de verkooppunten staat daar een uitstekend filmpje op over de productie van olijfolie. Zeer, zeer leerzaam.

Olio novello is die van de laatste oogst, medio november. Fruitig smaakt hij, met een achter in de keel brandend smaakje dat nieuwkomers in olijfolieland soms nog moeten leren waarderen. Hij brandt dus, verwarmt, verheugt, precies wat nodig is op koude dagen. Zeker in combinatie met een Toscaans bonenpotje, snel en doodsimpel gemaakt.

Bak de wortel en bleekselderij met wat zout redelijk gaar in een scheutje olie op laag vuur, onder een deksel. Dat duurt een kwartier of zo. Voeg de bonen met iets van hun vocht en de ham toe en warm door. Meng er voor het serveren de rucola bij en giet er aan tafel gul olijfolie over.

Italiaans bonenpotje met rucola

Voor 4 personen

1 winterworteltje, in dobbelsteentjes

2 stengels bleekselderij, in plakjes

eersteklas olijfolie, oogst 2008

1,5 literblik (of 3 halve) lima- of olifantsbonen, of witte bonen

2 dikkere plakken Parma- of serranoham, in flinters

1 flinke handvol rucola, fijngesneden

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Ambitieuze schrijvers en bloggers komen 12 november naar mijn workshop inspiratie en research, bij mij thuis in Koog aan de Zaan. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.