Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept karbonaadjes met gember en rode ui

XL staat voor Extra Large. Dat schijnt niet alleen maar een maat te zijn, maar ook een aanbeveling. Zo heeft Zaandam tegenwoordig een Albert Heijn XL, heel groot en met een dito aanbod. Dat trekt XL-klanten aan.

Klanten die het lekker vinden om als mieren met ADHD door elkaar te krioelen en de beurs gapend wijd open te trekken voor Bijzondere Producten. En dan bedoel ik niet alleen de aardige dingen waarvoor lieden buiten AH-XL-bereik naar toko’s gaan, maar vlees met smaakjes, gemarineerde groenten en ‘maaltijdcomponenten’ met stickers van Jonnie Boer, Sergio Herman en andere culinaire coryfeeën. Een paar stukjes schoongemaakte prei met een kookinstructie van zo iemand kost een fortuin. Maar ja, Jonnie Boer hè.

Kortom, Nederland wordt gek. Volgend jaar zal het misschien weer minder zijn, maar misschien ook niet. Misschien blijft het. Wordt culinair XL-len de nieuwe hype voor mensen die het gourmetten voorbij zijn, voor radeloze figuren die een etentje van briljante Volkskokers moeten retourneren of gewoon zichzelf willen kietelen maar niet weten waar dat begint. Het afkopen van onzekerheid kon vroeger alleen met discutabele pakken van Knorr en Maggi, maar nu neemt AH ons liefdevol bij de hand om ons door de gastronomische moerassen te leiden. De gids is duur, maar dat dondert niet.

Vreemd, onlangs nog betoogde ik dat ik deze ontwikkeling blijmoedig aanvaardde. Beter goed gekocht dan slecht gekookt, zei ik. Maar dit irriteerde me. Als ik door mijn oogharen keek zag ik de klanten bijna kwijlen bij hun hijgerige volladen van de karretjes. De laatste effecten van het economische wondertje van de afgelopen paar jaar?

Varkenskarbonaadjes met gember en rode ui: zout de karbonaden en wrijf ze in met een theelepel volkomen tot pulp gehakte gember. Zet even weg. Snijd de uien in de lengte doormidden en dan in dunne plakken. Fruit ze op halfhoog vuur samen met de gember in plakjes in een drup olie onder een deksel tot ze zacht zijn. Doe er de vissaus bij, de peper en wat zout.

Bak de karbonaden in een drup olie net aan gaar, in een minuut of 3 per kant. Schep het ui-gembermengsel erover. Eet met rijst en iets groens, prei van Jonnie Boer of zo.

Varkenskarbonaadjes met gember en rode ui

Voor 4 personen:

4 schouderkarbonaden

1 theelepel zeer fijngehakte gember

3 rode uien

4 cm verse gember, in plakjes

olie

1 eetlepel Thaise vissaus

1 theelepel versgemalen zwarte peper

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.