Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept kip met paprika en knoflook – Volkskeuken van 31 januari

Nee, hij deed het niet slecht, eergisteravond, die voorlichter van de Dierenbescherming bij Tros Radar. Goede prater. Maar ik blijf me afvragen waarom een bijna-nepkip als de Volwaard eerst een jaar lang met dat ene Dierenbeschermingssterretje in de winkel mag liggen voordat de betere kippen de toegezegde twee en drie sterren krijgen (kijk voor de voorgeschiedenis op deze Volkskeuken). Zeuren over kip is nodig, want ik voorspel u dat we er in de toekomst meer van gaan eten.

Veel meer zelfs. Later dit jaar, na de zomer, komt de Wereld Voedsel Organisatie officieel naar buiten met het standpunt dat rood vlees kankerverwekkend is. In grote hoeveelheden dan, wat betekent dat vooral Amerikanen en Argentijnen zich aangesproken zullen voelen. En waarom doet die WHO dat niet nu? Nou, riemen vast, komt-ie: omdat de vleesindustrie de gelegenheid moet krijgen een antwoord te formuleren. Misschien, zo fluisteren stemmen, komen die WHO-persberichten er wel helemaal nooit. Want de mondiale vleesindustrie is bijzonder invloedrijk en ach, er zijn wel grotere voedselproblemen dan rood vlees voor de rijke Westerlingen. Aangezien deze kennis echter toch doorsiepelt naar de consument, gaan we straks meer kip eten. Vis zou beter zijn, maar ja, de zeeën raken steeds leger. Resultaat: zelfs een topkip is veel goedkoper dan vis.

Zoals uit de Radar-uitzending bleek, wordt maïskip nog wel eens als scharrelkip verkocht. Niet goed. De Volwaard is ook geen scharrelaar. De biologische kip wel, maar ik vond bij de niet uitgezonden smaaktest de Franse Label Rouge uit Loué (Albert Heijn) lekkerder. Dat is een fantastische, maar niet-biologische scharrelkip met veel buitenruimte. Perfect voor een Spaansig recept, eigenlijk twee recepten bij elkaar: pollo al ajillo y pimiento.

Wrijf de stukken kip in met zout. Schenk een gulle scheut olijfolie in de koekenpan, zeg een spiegeltje. Bak er op halfhoog vuur de knoflook in tot hij goudbruin is. Kiep de olie door een zeef in een bakje, bewaar de knoflook en doe de olie terug in de pan. Bak er de kip en de uien in. Voeg na 5 minuten de paprika, de ham en het paprikapoeder toe, strooi zout, dek af met een deksel en draai het vuur lager. Laat rustig een half uurtje garen. Serveer bestrooid met de gebakken knoflook.

Kip met paprika en knapperige knoflook voor 4:

4 kippenbouten

olijfolie

10 dikke tenen knoflook, grof gehakt

1 ui, in flinters

2 rode paprika’s, in repen

1 dikkere plak serranoham, in reepjes

1 eetlepel paprikapoeder, mild of scherp

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.