Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept kip met sherry

 

Van een sherryproeverij voor het Volkskrant Magazine van aanstaande zaterdag had ik enkele flessen overgehouden. Het blijft toch mal spul, die witte wijn van Andalusië. In de witkalken heuvels met uitzicht op de Atlantische Oceaan rijpen onder een krijsende zon de palominodruiven, waarvan men op een behoorlijk ingewikkelde manier een wijn maakt die niemand meer zegt te drinken, maar waarvan Nederland desondanks een verbijsterende hoeveelheid importeert: 5 miljoen liter, een halve fles voor iedere volwassene. Zou dat allemaal door het eten gaan? Want behalve in het glas is sherry in de saus mirakels lekker. Wat zegt u? Jaja, ik lust het spul echt. Goede dan.

In Zuid-Spanje weten de koks en kokers ook behoorlijk weg met sherry. Konijn en niertjes zijn smikkelende voorbeelden, maar ook allerlei zaken die u wel lust krijgen er een zet door mee. Ik heb immer een fles onder keukenhandbereik om pannen mee te blussen; dat is wel het minste dat je een stukje kip of varkensvlees kunt meegeven. Voorts dien je voor het ware Andalusische gevoel de knoflook niet te sparen. Dus dat gaan we doen, maar ik vraag verschoning voor het feit dat ik op zijn Frans een beetje room toevoeg.

 

 

 

Kip met sherry

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

4 kippenbouten of –karbonaadjes

4 tenen knoflook, in plakjes

1 ui, ragfijn gesnipperd

1 blad laurier

8 gram zout

250 ml droge sherry

6 eetlepels olijfolie

250 ml slagroom

 

 

Doe de stukken kip met de knoflook en ui in een schaal waar ze krap naast elkaar in passen. Duw het laurierblad ertussen. Los het zout op in de sherry en giet die over de kip. Dek af en laat koel marineren – een uur is al iets, een etmaal is beter. Draai tussentijds nog eens om.

Vis de kip uit de marinade en dep hem droog. Schep met een schuimspaan de ui en knoflook uit de marinade. Verhit de olijfolie in een braadpan en braad er de kip in aan tot hij wat kleurt. Doe de ui en knoflook erbij en bak door tot de knoflook goudgeel wordt. Voeg nu zo’n 100 ml van de marinade toe, zet het vuur laag en dek af. Laat 25 minuten garen. Pas op, droogkoken mag beslist niet, dan doe je er weer wat marinade bij.

Haal de kip uit de pan en roer de room door het stoofvocht. Zet het vuur hoger en laat bruisen tot het sausdikte heeft. Eet met een gekookt aardappeltje.

 

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.