Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept kip met zoete aardappel en komkommer

Bataten, het zijn mirakels mooie knollen. Ik kreeg er een heel kistje van, zomaar aan de deur, van een club telers. Het feit dat dat voor hun een bescheiden waarde vertegenwoordigt en voor mij zes of mischien wel tien keer zo veel zegt veel over de werking van de distributie in detailhandelend en supermarktend Nederland, maar daar gaat het nu niet om. Prachtige zoete aardappels zijn het, stralend oranje van binnen, ruwebolsterig oker van buiten. Er zat een folder bij met wat recepten en een link naar explorediscovered.com, waar nog meer bataatgeluk te vinden is.

Zoete aardappels zijn geen pieperras dat een tikkeltje zoeter uitvalt dan andere, maar een compleet andere plantensoort. Gewone aardappelen komen uit Zuid-Amerika, de dreven die nu Peru en Chili heten, en er bestaan honderden soorten, waarvan er twee samengedreven zijn tot de moeder aller piepers, onze consumptieaardappel, met zijn variëteiten. De zoete aardappel of bataat komt uit Midden-Amerika, Mexico, de Caribische eilanden, en valt niet te kruisen met de pieper. Hij lijkt er wel een beetje op, uiterlijk, maar het is het innerlijk dat telt. Dat zei mijn moeder tenminste altijd. Als je wilt kun je ze rauw eten, en dat raad ik van gewone aardappelen niet aan. Ze garen ook een stuk sneller. Je maakt er puike pureetjes mee, maar door dat zoete wordt het wel erg snel een babyhapje. Bakken bevalt me beter, in de pan of de oven. Om het zoet in balans te brengen is chili, ook oorspronkelijk uit Midden-Amerika, de ideale oplossing.

Ik wikte, woog en verzon een riant simpel gerecht voor door de week – is het woensdag of niet? – van kip met bataat en komkommer.

 

Voor 4 personen

 

4 kipkarbonades zonder vel

6 eetlepels olijfolie extra vergine

½ komkommer

600 g zoete aardappels

2 tenen knoflook, fijngehakt

3 cm verse gember, fijngehakt

2 eetlepels citroensap

4 eetlepels ketjap manis

chilivlokken naar smaak (ongeveer 1 theelepel)

 

Nodig zijn ontvelde kipkarbonades; ik trok het vel er zelf maar af.

Zout de kipstukken. Doe ze in een grote ovenschaal en wentel in de olie. Zet in de oven, zet die aan op 180 graden (ja, nu pas) en laat 25 minuten garen. Snij de komkommer in de lengte in kwarten en snij er het hart met de zaadjes uit. Eet dat op. Snij de repen komkommer in de lengte doormidden en daarna dwars tot je blokjes hebt. Schil de bataten en snij ze in blokjes die ongeveer net zo groot zijn als die van de komkommer.

Voeg de bataatblokjes, knoflook en gember bij de kip, meng met braadvocht en laat weer 15 minuten garen. Meng er dan de komkommer, citroensap, ketjap en chili door en laat nog 5 minuten bakken.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.