HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept kippakketjes met tijm en spek

Smaakt biologisch eten beter dan regulier? In het NRC-Handelsblad noemde Marjoleine de Vos mij vorige week dapper, jawel, omdat ik durfde te stellen dat ik geen verschil proefde. Inderdaad, dat is mijn ervaring bij blinde proeverijen. Maar, zoals ze er meteen achteraan schreef, proeven we in het gemeen niet blind, en kleurt een goed gevoel je smaak. Mee eens. En ik wil nog een kanttekening maken: bij kip is er juist wel verschil. Nou ja, niet bij filet, maar bij al het andere, al de stukken waar bot bij zit, in of naast of tussen, de delen die gebruikt zijn, bewogen hebben. Die zijn namelijk taaier. En zoals schoonheid volgens de Britten in het oog van de beschouwer bestaat, is ook lekker dat wat je er zelf onder verstaat.

Dus waar de boeren vroeger jonge kipjes die nauwelijks bewogen hadden het lekkerst vonden – want het zachtst – zo proeven wij moderne stadslui duidelijk dat stug vlees beter smaakt. Ik ook hoor. Bij een vergelijkende kippenproeverij twee jaar geleden vond ik de biologische kip van Kemper de beste. Dat je bij kip trouwens wel verschil proeft, komt doordat de dieren langer leven en hun langzamer groeiende spieren meer gebruiken. Ze zijn dan ook van andere rassen. En biologisch zegt niet zo veel; de even lang levende Label Rouge kippen uit Frankrijk smaken ook zo uitstekend.
Een kiprecept vandaag, dat spreekt vanzelf. En dit keer heb ik zin in een mild bitter accent, vandaar dat we pakketjes maken met een lapje spek en flink wat verse tijm, en ook nog een scheut bier gebruiken. De lekkerste pakketjes maak je met kippendijen, al dan niet ontbeend. Zout en peper ze, leg er aan iedere kant een tak tijm tegenaan en rol ze in het spek. Bak ze zachtjes in een scheut olijfolie, met een deksel op een kier er overheen. Giet na 10 minuten een eetlepel of 3 bier in de pan, schuif alles rond en bak verder. Herhaal dat elke 5 minuten, een keer of 4. Het bier moet telkens bijna verdampen. Klaar! Wie wil schenkt nu nog een ploemp room in de pan en laat die even opbruisen.

Kippakketjes met tijm en bier
Voor 4 personen

4 kippendijen, met of zonder bot, ontveld
8 takken verse tijm
4 à 8 lange repen mager spek
1/2 flesje bier, wat je wilt
1 dl crème fraîche (facultatief)

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.