Midden in de Galleria Vittorio Emmanuele in Milaan zit Ristorante Savini. Achter gematteerde ramen schuilt hier de Rijke Gastronomische Traditie. Je betaalt er 32 euro voor je risotto maar meer milanese wordt hij dan ook niet, mede door de onderkoeld chique omgeving. Lang geleden at ik er de risotto al salto, van oorsprong een kliekjesgerecht – opgebakken rijst – maar wel eentje dat een eigen reputatie kreeg; na afloop van de opera in La Scala, drie passen verderop, kwam men hier graag nog even zo’n hapje halen. Broodje shoarma op z’n Milanees, pinken nell’area, nog even kirren en kouten bij een glas spumante.
Mijn risotto al salto bleek een goudgele rijstkoek die misschien wel in geklaarde boter was gefrituurd, zo knapperig was hij. Ik moest eraan denken toen ik een week vegetarische gasten had. Nuffige, mondvermakende groentehapjes bedenken is een ding – restaurants zijn er geweldig in -, een stevige hap voor werkers wrochten een andere. Rijstkoek ging het worden dus, maar dan niet op risottobasis. Meer iets zoals ik een jaar geleden bij vriendin Violet Roest at. En daarbij kwam de tomatencoulis met dragon die ik elders bij kip gekregen had.
Krokante rijstkoek met tomatencoulis met dragon
Hoofdgerecht voor 4
2 rode uien, in dunne halve plakken
6 eetlepels olijfolie
Circa 700 g gekookte pandanrijst, liefst afgekoeld (zo’n 250 g rauw)
1 ei
1 gulle theelepel kurkuma
handjevol zwarte olijven zonder pit, grof gesneden
3 eetlepels gedroogde tomaten op olie, gesneden
3 eetlepels boter
1 blik gepelde tomaten of tomatenblokjes
1/2 teen knoflook uit de knijper
snufje poedersuiker
2 takjes verse dragon, gehakt (of wat gedroogde)
Fruit de ui in 3 eetlepels olie tot hij zacht wordt, op niet te hoog vuur, in zo’n 4 minuten. Meng ui en bakvet met de rijst en het ei, de kurkuma, de olijven, de gedroogde tomaat, wat zout en flink wat peper uit de molen.
Verhit de resterende olie met de boter in de koekenpan tot de boter begint te bruinen. Verdeel er de rijstmassa in, druk goed aan en laat op halfhoog vuur bakken, zonder deksel. Ga iets langer door dan je denkt dat goed is, zo’n 10 minuten, en draai op het laatst het vuur wat lager. Laat dan de koek op een plank of plat deksel glijden en kiep hem omgedraaid terug in de pan. Laat weer een poos bakken.
Pureer voor de coulis de gepelde tomaten kort en breng ze op smaak met de knoflook, zout, poedersuiker, dragon en misschien wat chilipeper. Serveer de rijstkoek met de coulis ernaast.
4 reacties op “Recept krokante rijstkoek met tomaten-dragoncoulis”
Klinkt erg interessant!
Hallo Onno,
Ga ik ook maken. Ik heb een vraag. Welke voor rode wijnen zijn geschikt voor in sausen? In recepten wordt rode wijn aangegeven.
Maar de enen wijn is de andere niet.
Groeten Antoinetta.
Dat maakt maar weinig uit, tenzij je het in extremen gaat zoeken, dus uiterst tanninerijke wijn (Sagrantino) of extreem frisse en lichte. ‘Gewone’, gemiddelde wijn is altijd goed.
Dankjewel Onno.
Groeten Antoinetta.