Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept laap kai – Thaise warme kipsalade met munt

laap-kai

Wervelende gember, citroengras, sjalot en ui, zacht bijtend zuur limoensap, vlammende chili’s, groen smakende koriander en anijzige basilicum, troostend zoete kokosmelk en hijgende vissaus, de Thaise keuken is een duizelingwekkende rit in de culinaire achtbaan. Heb ik inmiddels alle Thaise restaurants van Amsterdam bezocht? Vast niet. Maar heel veel wel. En na jaren van verheugend en verheffend onderzoek heb ik mijn vaste stek gevonden: Songkran op de Marnixstraat. Daar kloppen de smaken, steekt men geen bochten af, heeft alles een louterende diepte van verse specerijen en kruiden. Wat kan ik er aanraden? Nou, alles, en zo hoort het ook natuurlijk. Ik heb echter een bijzonder plaatsje in mijn lekkerbekkende hart voor de laap kai, die warme salade van gehakt kippenvlees met munt en rode ui en vuurwerkspuwende dressing van limoen en chili. In Frankrijk probeer ik hem nog wel eens zelf te maken, met gehakte pinda’s in plaats van de geroosterde gemalen kleefrijst die bij Songkran het gerecht zijn fantastische crunch geeft. In het Grote Streven Naar Minder Vlees dat ook mijn 2018 lijkt te gaan definiëren verzon ik laatst om de kipstuckjes van de Vegetarische Slager te gebruiken. Tja. Het werkte… wel… njam njam… maar… njam… na enkele happen werd de textuur van het ‘vlees’ me te week en ging het me tegenstaan. Sorry. Misschien dat stugger vegamateriaal wel werkt? Dat ga ik nog proberen. Hier een versie met heuse kip.

 

 

Thaise warme kipsalade met munt

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

40 g gepelde pinda’s (geroosterde zijn lekker)

2 rode uitjes

flinke handvol verse munt

flinke handvol vers korianderblad

350 g kipgehakt

1 teen knoflook, ragfijn gehakt

2 theelepels suiker

sap van 1 of 2 limoenen

4 eetlepels Thaise vissaus

chilivlokken naar smaak

 

 

Maal de pinda’s grof met het bakje van de staafmixer. Snijd de uien aan dunne flinters, halve plakjes, zoiets. Was de kruiden en schud ze droog, gebruik de blaadjes; die van de munt kun je grof snijden. Doe de kip met de knoflook, de suiker en 1 theelepel zout in een wok en voeg 3 eetlepels water toe. Verhit al omscheppend tot alle kip wit is; ga niet langer door. Breng flink op smaak met limoensap, vissaus, chili en ui. Proef of alles klopt. Meng er pas dan de kruiden en pinda’s door. Eet met rijst.

Noot: in plaats van de pinda’s behoor je kleefrijst te roosteren en te malen, maar daarvoor moet je naar de toko.

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Recept laap kai – Thaise warme kipsalade met munt

  1. Wordt inderdaad in delen van Thailand gegeten, maar laap is toch echt een gerecht dat vooral in Laos wordt gegeten.
    En meestal op kamertemperatuur.

  2. Beste Onno, ik begrijp je probleem: vegetarisch is te 'zompig', en de kunst was toch een vega-recept te maken.. Ik heb een idee, en ook uitgeprobeerd: Soja brokken van de toko, vroeger noemde men het 'TVP', toen zat er wel smaak aan (meestal bacon), nu zijn de zakken onbegrijpelijk goedkoop, maar helaas ook smaakloos. Mijn probeersel is de brokken in hete bouillon (uiteraard vega, maar je mag wat smokkelen) even te laten volzuigen tot ze zacht zijn. Vervolgens goed uitknijpen, met kipkruiden en wat maggi-achtig product – ik nam de Engelse trots, Marmite, uit zo'n tegenwoordig ook plastic potje, maar alles wat er op lijkt is goed- mengen en ook wat paneermeel toevoegen of wat bloem. Kort bakken in weinig boter of olie in een anti aanbak koekenpan en uit laten lekken op keukenpapier. Vervolgens als 'kip' gebruiken..

Laat een antwoord achter aan Bart van der Kolk Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.