HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept linzensalade met grapefruit

 

Daar is het dan, het boek waar u en ik en het ganse land op zaten te wachten: Peulvruchten. Het is een stevig stoeptegeltje van de Britse kookschrijfster Jenny Chandler, uitgegeven bij Karakter (€ 29,95), 272 pagina’s berstend van info, likkebaardende foto’s en, vooral, recepten. Natuurlijk heb ik, als peulvruchtenfanaat en gestaald partijbureaulid van de Bruinebonenbende (o ja, u mag er ook lid van worden, dat is nieuw: www.bruinebonenbende.nl), dingen aan te merken. De overdreven aandacht voor het gezonde van erwten en bonen staat me niet aan, zeker niet als de info achterhaald is. Zo roept Chandler dat peulvruchten hoegenaamd geen cholesterol bevatten. Nee, maar dat doet er ook niet toe. Cholesterol nemen we vrijwel niet op uit onze voeding, dat weten we toch alweer dik vijftien jaar? Voor de rest klopt het allemaal, de duurzaamheid van peulvruchtenteelt, de rijkheid aan eiwitten en vezels, de gegevens over de winderigheid, tot en met de indeling in erg en minder erg: witte bonen doen meer flatuleren dan kikkererwten, linzen hebben nauwelijks effect.

Jammer dat het boek (goed) vertaald maar niet bewerkt is, zodat ons eigen repertoire, met kapucijners, grauwe erwten, mollebonen en Friese woudbonen buiten de boot valt. Geen erwtensoep, geen raasdonders. Maar daar staat een verpletterend aantal schitterende recepten uit de hele rest van de wereld tegenover. Soms met vlees – dit is geen vegetarisch bekeringspamflet – maar veel en veel vaker zonder. Bij veel peulvruchtenrecepten mis je immers het vlees niet. Dit is er een met vis (ik versimpel het):

 

Linzenmaaltijdsalade met makreel en grapefruit

Voor 4 personen

 

250 g Puylinzen

1 blad laurier

2 rode grapefruits

2 rijpe avocado’s

4 gerookte-makreelfilets, zonder vel

bosje waterkers, steeltjes verwijderd

4 eetl. olijfolie

4 eetl. azijn

1 eetl. mosterd

 

Linzen hoeven niet geweekt te worden. Kook ze met de laurier en wat zout (ja, dat mag) in 20-30 minuten net aan gaar. Schep ze uit het kookvocht en maak ze nog warm aan met de azijn, olie en mosterd – mischien heb je meer nodig. Chandler voegt trouwens nog een batterij specerijen toe, komijn, kurkuma, koriander, kaneel…

Schil met een vlijmscherp mes de grapefruits dik, dus in het vruchtvlees. Snij de partjes tussen de velletjes uit. Vang ondertussen het sap op dat je verliest door dat gesnij.

Pel de avocado’s, snij ze in plakjes en meng subiet met het grapefruitsap, zodat ze niet verkleuren. Verdeel de makreel in stukjes. Meng alle ingrediënten voorzichtig door elkaar en serveer.

Terecht stelt Chandler dat linzen, droogbonen en –erwten (dus bijna alles behalve doperwtjes) uitstekend ingeblikt kunnen worden. Waarmee maar gezegd wil zijn dat wie de linzen niet zelf wil koken, legitiem naar de conserven kan grijpen.

 

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

4 reacties op “Recept linzensalade met grapefruit

  1. Jij en ik niet, maar mijn man heeft bezwaren. Ik heb een lekker recept van een Lauwwarme Romeinse Linzensalade dat ik graag maak. Het stond in het kookblad "Sla" van november 2001.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.