Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept Luikse gehaktballen

Zo, ik heb mijn eerste buitenlunch weer binnen. Zondag knetterde de winterzon op de fameuze Luikse markt La Batte, op de kindertjes in kinderwagens, op de drommen mensen die zich kisten viooltjes lieten verkopen en op onze bleke Hollandse wintersmoeltjes.

Het terras van Café Lequet was stampvol en een van welbehagen stralende eigenaar droeg tafels van binnen naar buiten om nog meer klanten aan een eetplek te helpen. Boulets aten we, Luikse gehaktballen, met grote frieten en sla met gehakte ui, peterselie en gekookt ei. Zo doe je dat als je vier kilometer markt hebt gehad, vier kilometer groente, T-shirts, salami, oorbellen, levende kippen en Vietnamese loempia’s. Veel Vietnamese loempia’s trouwens, net als veel braadworsten, hamburgers en gebraden kippen. Die hadden we allemaal getrotseerd. Andere dingen niet.

Cotechino, de moddervette kookworst in varkensvel, een roemrucht product uit Emilia-Romagna. Zat in de tas. Kleine artisjokken, nog zonder hooi, om na koken zo te eten met goede olijfolie. Zaten ook in de tas. Net als de meer dan goede ravioli met eekhoorntjesbrood van Rana, een merk dat van de kant-en-klare gevulde pasta’s het mooiste, allerdunste deeg heeft, en dat ik om duistere redenen niet in Nederland vindt. De agglomeratie Luik heeft van oudsher een flinke Italiaanse populatie, inmiddels helemaal geïntegreerd, behalve als het om eten gaat. Vandaar de vele stallen met puik Italiaans spul. Maar dat was allemaal voor thuis. Nu zaten we achter boulets liégois bij Lequet, met bier in het glas en zon op de bol. Smakelijk, die ballen, in een zoetige saus waar Luikse perenstroop doorheen gaat:

Week het brood even in melk of water, knijp het uit en kneed het door het gehakt, samen met de kruiden, sjalotten, peper en zout (geen ei, inderdaad!). Grondig en lang kneden zorgt voor ballen die niet uit elkaar vallen. Vorm er en stuk of acht ballen van.

Fruit de ui in wat olie glazig. Bestrooi met bloem en roer. Voeg er de tomatenpuree, azijn en de appelstroop bij en roer glad. Voeg de bouillon toe en laat heel zachtjes pruttelen.

Bak de gehaktballen aan in wat olie en laat ze daarna een half uurtje garen in de saus. Erbij: frieten.

Luikse gehaktballen

voor 4 personen:

500 gram gehakt halfom

4 witte boterhammen zonder korst

2 sjalotten, fijngesnipperd

beetje tijm, bonenkruid en gemalen laurier

1 ui, gehakt

neutrale olie

1 dikke eetlepel bloem

1 eetlepel tomatenpuree

1 eetlepel azijn

2 eetlepels appel- of perenstroop

2 dl bouillon

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.