NagerechtenVolkskeuken recepten

Recept mandarijnenbavarois

Bent u zwanger? Dan ben u blijkbaar bang. Tenminste, een deel van de blijde verwachters fladdert angsthazig over het wereldwijde web, om vervolgens op deze internetsite te landen in de hoop daar ontkenning dan wel bevestiging van hun culinaire angsten te vinden. Zij vrezen blijkbaar met grote vreze, als het om eten gaat.

Laatst plaatste een lezer in een commentaar de verzuchting dat ze maar niet verder moest lezen, omdat het vaak over lekkere wijn gaat en zij zwanger is. Nu komt het woord ‘zwanger’ dus voor op deze site en dat genereert bezoek. Massa’s. En dan niet zomaar, nee, de zoekwoorden zijn telkens ‘zwanger’ plus een of ander ingrediënt. Zwanger + eendenborst, zwanger + oestersaus, zwanger + zuurkool. Kijk, als je als zwangere nou onzeker zou zijn over zachte kaas, of rauwe biefstuk tartaar, of mousses met rauwe eieren, dan zou ik dat begrijpen. Maar zuurkool? Sla is gevaarlijker.

Laat je niet gek maken. Alles wat grondig verhit is, is in orde. En zelfs die eendenborst, die je net als een biefstuk van binnen rosé of zelfs rood laat, is schoon na het bakken; mogelijke ellende zit altijd aan de buitenkant, daar waar de hogere temperaturen komen.

U begrijpt het, het is tijd voor een gevaarlijk-leven-recept. Voor iedereen die niet zwanger is. Ook baby’s die dit lezen wordt verzocht dit recept niet te maken, net als hoogbejaarden. Voor de rest van ons is het in orde: mandarijnenbavarois.

Week de blaadjes gelatine 10 minuten in koud water. Rasp twee schoongeborstelde mandarijnen heel dun en pers van allemaal het sap. Verwarm het sap tot meer dan handwarm en los er de gelatine in op. Roer de rasp, de kwark en de suiker door elkaar en voeg bij het sap. Laat het mengsel ongekoeld staan tot hij lobbig wordt; dat duurt circa een half uur.

Klop met de mixer in een schone kom de eiwitten met het snufje zout goed stijf. Meng voorzichtig met een spatel de mandarijnenmassa door het eiwit. Doe in een met koud water omgespoelde puddingvorm en laat zeker 4 uur opstijven. Garneren kan met slagroom of chocolaatjes.

Mandarijnenbavarois

Voor 4 personen:

4 blaadjes gelatine

500 gram mandarijnen

150 gram volle kwark

100 gram poedersuiker

2 eiwitten

minisnufje zout

puddingvorm of schaal van 1 liter inhoud

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.