Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept mosselen met cider en salie

Houd u vast, ik ga vandaag eens even flink de lof kwinkeleren van een product. Dat levert steevast achterdocht op bij sommigen. Wees gerust: ik sta oprecht en ongesponsord te stuiteren van enthousiasme. Het gaat over een feestdoos, een verrassingsdoos, een pretdoos waar je je op kunt abonneren, iedere maand gevuld met weer nieuwe culi-ontdekkingen.

Ik woon niet in de grachtengordel. Ik woon zelfs niet in een van de Grote Randsteden. Vandaar dat ik soms het idee heb dat ik het niet kan bijhouden. Markten en Marqten, Haarlemmerstraten en Albert Cuypen, Vegetarische Slagers en fokkers van Bonte Bentvelder varkens, het culinaire aanbod in Nederland dijt maar uit. Wat vriendelijk nou dat die jongens van foodwelove.nl elke maand een doos volladen met bijzondere dingen en hem opsturen. Kost 27 euro of, met een abonnement, 25. De maartdoos bevatte de keus van Chris Naylor, chef van restaurant Vermeer: een fles olijfolie uit Foggia van Meeuwig; de top. Dan een stuk Remeker Puur, hartverscheurend goede, Nederlandse kaas van de melk van Jerseykoeien, een doos scones mix van Naylor, knerpend droge Engelse cider die dat weeë supermarktspul uit Frankrijk rap doet vergeten, een ‘spring chocolate bar’ met zonnebloempitten, munt, gedroogde aardbei en bijenpollen van een ex-patissier van Vermeer, en ten slotte een, eh… ‘aparte’ fles ‘frisdrank’ van paardenbloem, distelwortel en gember die mijn gezin tot op het bot verdeelde. Britten blieven dat bij fish & chips, schijnt.

Prachtig! Volgende maand weer zo’n doos! In februari stond Spanje centraal, volgende keer is het de keus van worstmaker Samuel Levie, die de regio rond Amsterdam als thema neemt. Zo kunnen u en ik vanuit de eigen keuken het veranderende gastronomische landschap in de smiezen houden.

Naylors recept uit de box: controleer de mosselen op foute exemplaren – die blijven ook na tikken open staan. Fruit de ui met de knoflook rustig in 40 g boter in een heel grote pan. Voeg na 2 minuten de helft van de salie toe en bak tot hij knapperig wordt. Doe er de mosselen en cider bij, zet het vuur hoog en sluit de pan. Voeg na 4 minuten de room toe. Kook nog een minuutje of wat tot alle mosselen open zijn.

Bak in een koekenpan de rest van de boter tot hij bruint; doe er de resterende salie en lente-ui bij. Bak een minuut en voeg het citroensap toe. Roer. Giet over de mosselen. Eet met stevig brood.

 

Mosselen met cider en salie

Voor 2 (!) personen

 

2 kg panklare mosselen

2 tenen knoflook, geplet

1 ui, fijngesnipperd

100 ml droge cider

100 ml slagroom

1 bosje lente-uitjes, in stukjes gesneden

32 blaadjes verse salie

80 g boter

sap van ½ citroen

 

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Recept mosselen met cider en salie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.