Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept Normandische kip

Geen idee of u er ook last van hebt, maar ik dobber met de seizoenen mee als een papieren bootje op een oceaangolf. Het tanende herfstlicht maakt mij melancholiek en slaperig. En mijn smaak vraagt om zaken als vet en zoet, alsof ik me als een beer moet volvreten voor een winterslaap.

Varkensvlees, dat wil ik, en dan niet een keurig haasje, maar schouders, speklappen, het smeltende vet in een goede paté. Zuurkool die urenlang in eendenvet is gesmoord, gepofte kastanjes, chocolade in stukken, mousses en taart, bonenschotels met worst en kool. Paddestoelen in room, linzen met room, geeft niet wat met room. Boter is ook goed. En dan de drank. Beginnen we met een oude port of een uiterst belegen olorososherry, en dan iets zwaars en rijps bij het eten, Barolo of zo. Koffie mag alleen zonder cafeïne, anders lukt het achturige winterslaapje niet, en dient besproeid met calvados.

Pure zelfdestructie. Als ik het in de praktijk zou brengen, tenminste. Doe ik niet. Nog een reden om hunkerend naar de verwelkende bladeren in de tuin te staren. ‘Und die Blumen abgefallen’ zong mijn koor afgelopen weekend nog. Brahms’ Deutsches Requiem als vrolijk jubileumconcert ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan – het lijkt wel een samenzwering.

Als we nou de rest van de week braaf gekookte vis en rijst met niks eten, dan pakken we vandaag uit met poulet de la Vallée d’Auge. Normandische kip. Met room en appel. En calvados. Erin en ernaast, wat mij betreft.

Zout de stukken kip goed en braad ze op halfhoog vuur aan in een eetlepel boter. Schenk er de cider bij en smoor de kip in een krap half uur gaar op een lage vlam, afgedekt.

Schil de appels, snijd ze in partjes en bak ze apart zachtjes in een eetlepel boter tot ze zacht zijn. Bewaar.

Haal de kip uit de pan. Giet de calvados bij het stoofvocht en laat op hoog vuur een minuut inkoken. Doe de room in de pan en kook nog eventjes in tot sausdikte. Breng op smaak met zout en peper. Doe de kip terug in de saus en serveer met de appel.

Normandische kip voor 4 personen:

4 bouten of karbonades van een fatsoenlijke kip

2 dikke eetlepels boter

1 dl cider of witte wijn

4 eetlepels calvados

2 dl slagroom

2 appels

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

3 reacties op “Recept Normandische kip

  1. Zeg beste Onno, het gaat tegenwoordig vrijwel uitsluitend (wat is onze taal toch leuk) over kippendijen qua toepassing n'importe pas' welk kipgerecht. Want die zijn zo lekker mals en smaakvol, en dergelijke. Ik zie ze nu vaak in de aanbieding op de markt (hier in Eemnes/LareN) en bij de groothandel (Sligro e.d. ). Kun je aanvullend advies geven in het bovenstaande recept qua hoeveelheid en kook/baktijd?
    Met groet,
    Bob Esselink

    1. Beste Bob, de bovenvermelde kipkarbonades zijn een andere naam voor dijen. Van een gewone kip is een dij met of zonder bot een bescheiden portie vlees, net 100 gram. Grote eters zonder scrupules lusten er daar wel twee van.

  2. Ook in de lente, met verschrompelde, bewaarde appeltjes ( ik woon in de Betuwe en bewaar mijn appeltjes nog ouderwets op zolder en dan af en toe draaien) een heel erg lekker gerecht. De oude appeltjes smaken erg intens..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.