HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept omelet met ui en tomaat – Volkskeuken van 3 januari

Sonjabakkeren’. Het is natuurlijk reuze vleiend als je naam tot een merk wordt, tot een werkwoord zelfs. Maar mevrouw Bakker verkoopt dan ook een fantastisch product, een glimp van het paradijs, waar je je oude schonkige, te vette lijf achterlatend rondhuppelt in een strak vel, uit de bron der eeuwige gezondheid drinkt en waar alle zorgen zijn weggevallen. Jammer dat vrijwel alle sonjabakkeraars na verloop van tijd weer terugglijden naar hun oude staat.

Maar dat doet er niet toe, nu heb je even het idee dat je je lot kunt kneden, dat je de koers van het universum kunt beïnvloeden, ook al gaat het dan slechts om dat ene kleine lijntje, dat van jouwzelf. Kijk, dat verkoop ik niet. Daarom gaat niemand onnokleynen. Wat zou dat trouwens zijn? Gewoon op alle momenten van de dag aan eten denken. Aan koken, aan wijn, aan boodschappen doen, aan zoektochten naar lekkere producten, aan kletsen met winkeliers. En dat vervolgens in de praktijk brengen. Genoegen scheppen in het snijden van een ui, in het opbinden van een stuk vlees. Staan dromen boven een zachtjes bakkende moot vis, rustig staan wachten tot de gesmolten suiker verkleurt tot karamel. Je verkneukelen als je door een restaurantbuurtje loopt, ver weg of dichtbij, menu’s bestuderend. Met een verwachtingsvol knorrende maag een lik boter op je brood smeren.

Een dikke kans dat u allang onnokleynt. Misschien niet zo intensief als ik, maar toch genoeg om het helemaal niet bijzonder te vinden. En dus hoeft er geen naambordje op. Dat paradijs, ach, daar snuffelen u en ik alle dagen aan. Helemaal komen we er niet, maar wegglijden gaat dan ook niet zo snel.

Een rustig, licht januarigerecht: een omelet met ui en tomaat. Zeer lekker, mits goed gedaan. Bak de ui rustig glazig en zacht in de olie, in een minuut of 10. Snijd ondertussen de tomaten in blokken, zeg acht per vrucht. Bak ze 2 à 3 minuten mee. Bestrooi met zout en tijm. Klop de eieren los met zout en peper en giet ze in de pan. Draai het vuur hoog. Schuif en rommel met een spatel 1 minuut om het wat luchtiger te maken, maar laat dan op lager vuur rustig garen tot het ei vrijwel gestold is.

Omelet met tomaat en ui voor 4:

2 uien, in halve plakken

scheutje olijfolie

400 gram tomaten (geen Tasty Toms, die worden te zacht!)

beetje tijm

6 eieren

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.