Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Recept Oostenrijkse Frittatensuppe

Zijn de Wiener schnitzels in Wenen echt zo groot als deurmatten? Die vraag siert zelfs de toeristenfolders. En je ziet de tekstschrijvers zo ongeveer grijnzen op de achtergrond. Want ja, vooropgesteld dat je niet een hele grote deur hebt, klopt het echt. Net aangekomen dobberden we al meteen in zo’n eerste bijna zwoele lenteavond binnen bij Figlmüller. Zomaar, ongepland, straatje in, straatje uit, hoek om, steeg door en bom! binnen bij een bijna Disneyachtige uitvoering van een Weens restaurant. Druk was het er, met houten tafels, met aanschuiven bij anderen en met wijn die in glazen bierpulletjes geschonken werd. Geel licht sausde het interieur, ronkend stemrumoer was de enige muziek. En de schnitzels? Rond, meine Damen und Herren, met een doorsnee van 30 centimeter.

Dat is groot, dat is echt groot, pak er maar een liniaal bij. Kalfsvlees, uitgeklopt tot niet meer dan twee millemeter dik, netjes door de bloem gehaald, door ei, door broodkruim, en daarna – zo vertelt hun eigen website – in 30 seconden in hete olie gebakken. Deze schnitzels hingen niet aan twee kanten, maar overal over het bord heen. Ah, dat was verdraaide lekker zeg, helemaal mjam mjam, met een bak zoetzure aardappelsla erbij, en flink wat onduidelijke Grüner Veltliner uit die glazen pullen. Naast ons zaten twee Echte Oostenrijkers, en een daarvan kreeg zijn schnitzel niet eens op, net zo min als wij trouwens. Maar hij had dan ook nog een Frittatensuppe vooraf gegeten. Die probeerden we de dag erna. En omdat de Wiener Schnitzel al eerder in de kolommen verschenen is, hier het recept voor die soep. Nodig is zeer goede rundvleesbouillon. Niet van een blokje, maar iets echts. Ik neem een 400-ml pot vloeibare zeer goede runderfond die ik één keer aanleng. Klop met de mixer een pannenkoekenbeslag van het meel, het ei, de melk en een snuf zout. Bak er vier flensjes van, met wat olie in de pan. Rol de flensjes op en snijd ze aan zeer dunne reepjes. Verhit de soep, verdeel over de borden en doe er de reepjes in. Bestrooi met de kruiden.

Oostenrijkse consommé met omeletreepjes

Voor 4 personen:

50 gram bloem

1 ei

250 ml melk

olie

0,8 liter rundvleesbouillon

handvol gehakte peterselie en/of bieslook

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.